Oliemarkt even in balans door staking Koeweit

20 april 2016 (update)Wat de olieproducenten op het overleg eerder deze week in Doha niet lukte, is nu toch gebeurd: de oliemarkt is – tijdelijk – in balans. Door een staking van oliewerkers in Koeweit en problemen in Nigeria en Venezuela nam de olieproductie af en daardoor de prijs toe, aldus de Financial Times. 

Update: De oliemarkt lijkt nu wel heel tijdelijk in balans te zijn geweest. Vandaag hebben de Koeweitse oliewerkers hun werk hervat en daalde de olieprijs weer met 2 procent, aldus MarketWatch.

Toen eerder deze week in Doha de belangrijke olieproducenten er niet in slaagden tot een afspraak te komen om de oliemarkt weer in balans te brengen, ging de olieprijs alle kanten op. Na een daling van 3,6 procent op maandag, steeg de olieprijs op dinsdag met 3 procent, aldus de Telegraaf.

Dat de olieprijs niet helemaal inzakte, komt doordat verschillende olieproducenten door problemen minder olie produceren dan verwacht, aldus de Financial Times. Ondertussen liep de productie van niet-Opeclanden, bijvoorbeeld van schalie-olie in de Verenigde Staten, al terug door de lage olieprijzen.

In Koeweit staken de oliewerkers al drie tegen een hervorming van de salarisregels. De olieproductie viel terug met 60 procent, ofwel 1,3 miljoen vaten per dag. Dat is bijna de overproductie, door het Internationaal Energieagentschap (IEA) geschat op 1,5 miljoen vaten per dag, aldus het FD.

De export uit Nigeria blijft naar verwachting tot juni laag, door een lek in een oliepijpleiding. En in Venezuela staakt dienstverlener Schlumberger zijn diensten omdat het land niet betaalt. Daar valt naar verwachting de olieproductie nog verder terug, aldus de Financial Times. Ook Irak en Libië produceren minder dan gedacht en in de Noordzee loopt de productie terug doordat in de zomer onderhoud aan de platformen wordt gepleegd.

De IEA voorspelde vorige week al dat de oliemarkt in de tweede helft van 2016 meer in balans zou komen.

Bronnen
Financial Times, 19 april 2016: Oil market in temporary balance as supply disruptions buoy price (registratie)
FD, 19 april 2016: Olieprijs stijgt vanwege staking in Koeweit (registratie)
Telegraaf, 20 april 2016: Staking stuwt opleving olie
FluxEnergie, 18 april 2016: Gesprekken over beperking olieproductie mislukt
FluxEnergie, 15 april 2016: IEA: ‘Oliemarkt meer in balans, maar niet door akkoord Doha’
Market Watch, 20 april 2016: Oil prices slide more than 2% as Kuwait workers call off 3-day strike

Foto: Kuwait Oil Company

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.