Ondanks lagere gasproductie houdt herstel economie aan

11 augustus 2015 – Het Centraal Planbureau heeft vandaag een voorlopige raming gepubliceerd over de Nederlandse economie. Een belangrijke conclusie is dat het economisch herstel aanhoudt ondanks de afnemende gasproductie.

Uit het persbericht van het CPB
‘(…) De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar met respectievelijk 2,0% en 2,4%. Het herstel houdt aan ondanks een lagere gasproductie. (…) De consumptie van huishoudens profiteert van de groei van de reële lonen en de extra lastenverlichting in 2016. De investeringen in woningen en overige vaste activa trekken aan. Het besluit om de gasproductie te verlagen heeft echter een drukkend effect op de groei. In de raming is rekening gehouden met gasverkopen uit het Groningenveld van 33 mld m3 in 2015 en 2016. (…) Het overheidstekort neemt dit jaar af tot 2,1% bbp en volgend jaar tot 1,5% bbp. Het structurele tekort neemt daarentegen toe van 0,8% bbp tot 1,1% bbp. Het voortgaande economische herstel heeft een positief effect op de belastinginkomsten, terwijl er minder uitgaven zijn voor werkloosheidsuitkeringen en in 2015 door bezuinigingen op met name de zorg. Het tekort wordt in beide jaren vergroot door afnemende aardgasbaten. (…)’

Op Prinsjesdag (15 september 2015) publiceert het CPB de Macro Economische Verkenning 2016 waarin de uiteindelijke raming wordt toegelicht en een gedetailleerde analyse wordt gegeven van de Nederlandse economische situatie.

 

Bronnen
CPB, 11 augustus 2015: Voorlopige CPB raming gepubliceerd (persbericht met bijlage)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.