Ook Shell wil veel meer duurzame energie


3 februari 2017
Bij de presentatie van de teleurstellende jaarcijfers over 2016 maakt Shell-CEO Ben van Beurden bekend dat Shell veel meer in duurzame energie wil gaan doen. Ook Shell wil een leider in die sector worden.

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Energiegigant Shell was tot nu toe niet echt te betrappen op duurzaamheid. Van Beurden krijgt regelmatig de wind van voren van milieuclubs als Greenpeace, maar gisteren liet de ceo van Nederlands grootste bedrijf er geen twijfel over bestaan: Shell wil ook op het gebied van niet-fossiele energie een grote, zo niet de grootste speler worden. „Wij staan middenin een energietransitie staan die niet te stoppen is. We willen daarin geen defensieve positie innemen.”
Tegenover de internationale financiële pers en beleggers wees Van Beurden op het windpark bij Borssele, dat Shell mee gaat helpen bouwen, samen met partijen als baggeraar Van Oord en Eneco. „Dat is een klein project, maar daar blijft het wat ons betreft niet bij. We willen een waardevol portfolio opbouwen op dat gebied. Dus u gaat ons vaker zien bij dit soort tenders.”
Van Beurden stelt dat Shell een leider in de sector wil zijn. Goede financiële resultaten en aandeelhouderswaarde zijn daarvoor niet genoeg. „We willen onze CO2-uitstoot verminderen en daar onze verantwoordelijkheid voor nemen.” Om de duurzame ambities waar te maken, zal Shell nog veel stappen moeten zetten. Komend jaar gaat een duizelingwekkende 25 miljard dollar naar groene energie. „We zullen een betere energiemix moeten krijgen.” (…)’

De beleggerssite IEX.nl vergeleek de stappen van DONG Energy en Shell.
Uit het bericht van IEX
‘(…) Volgens Dong-topman Henrik Poulsen is dit een goede tijd om afscheid te nemen van kolen. De winstgroei werd volgens hem aangejaagd door de winddivisie. ,,De toekomst is aan hernieuwbare energiebronnen. Om die reden gaan we nu ook onze laatste kolencentrales omvormen naar biomassacentrales.”
Eerder op de dag drong een kritische groep ,,groene” aandeelhouders van Shell bij de Nederlands-Britse olie- en gasgigant aan om ook sneller werk te maken van de energietransitie. Shell ziet echter in gas een belangrijke tussenstap in de overstap naar schonere brandstoffen, omdat gas minder vervuilend is dan kolen.
Volgens de aandeelhoudersgroep Follow This tonen de donderdag gepresenteerde cijfers van Shell echter aan dat olie en gas steeds minder lucratief worden. ,,Hoog tijd om te gaan investeren in de energievoorziening van de toekomst: zon, wind en alle andere mogelijkheden om de energievoorziening te verduurzamen.” (…)’

Bronnen
Leeuwarder Courant, 3 februari 2017 – Shell wil roer om na verdampen oliewinst
IERX.nl, 2 februari 2017: Dong klaar met kolen na recordwinst met wind
Zie ook
FluxEnergie, 2 februari 2017: Follow This: ‘Shell moet helemaal over op zon en wind’
Portretfoto Van Beurden: Shell
De andere foto is nog van DONG Energy

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.