Ophef over afgeblazen debat met Rutte in Nieuwsuur

Ophef over afgeblazen debat met Rutte in Nieuwsuur

9 maart 2017Morgen zou premier Mark Rutte bij Nieuwsuur in debat gaan met Annemarie Heite, een gedupeerde van de aardbevingen door de gaswinning in Groningen. Nieuwsuur blies het gesprek af, naar verluidt ‘uit medelijden’ omdat Rutte het bij Pauw en Jinek al zwaar te verduren kreeg van boze Groningers. Maar Heite accepteert het afblazen niet.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Dinsdagmiddag om kwart over 5 kreeg Heite definitief van de Nieuwsuur-redactie te horen dat het is afgeblazen. De reden? De uit de hand gelopen discussie bij het programma ‘Pauw en Jinek de verkiezingen’. Tijdens die uitzending werd premier Rutte geconfronteerd met enkele boze Groningers die gedupeerd zijn door de gaswinning. (…) Volgens Heite heeft het afgelasten van de uitzending in ieder geval met de Pauw en Jinek-uitzending van maandagavond te maken. ,,De redactie van Nieuwsuur heeft mij laten weten dat er medelijden was met Rutte over hoe hij werd aangepakt door de mensen uit het publiek van Pauw en Jinek. Ze vonden het zielig voor de premier. Die geluiden kwamen van zowel de redactievloer als extern bij Nieuwsuur binnen. Dat hebben ze mij laten weten’’, zegt Heite.
De hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje noemt dat de grootst mogelijke onzin. ,,Daar is geen sprake van. Het zou zelfs bizar zijn als het waar zou zijn.’’ Nieuwsuur maakt een serie met acht lijsttrekkers. Onderdeel daarvan is een gesprek met drie kiezers, vertelt Oranje. ,,Mevrouw Heite zou een van die mensen zijn om een thema aan te snijden. In dit geval de gaswinningsproblematiek in Groningen. Maar dat is maandag al uitgebreid aan bod gekomen bij Pauw en Jinek. En om nou nog een keer te gaan herhalen wat enkele dagen geleden al is gebeurd, vinden wij te veel van het goede.’’ (…)’

Annemarie Heite neemt er geen genoegen mee en besloot premier Rutte onderstaande open brief te schrijven.

Annemarie Heite heeft landelijk bekendheid gekregen doordat zij in de media regelmatig het geluid van de gedupeerde Groningers vertolkte. De onlangs ook op de landelijke tv uitgezonden documentaire De Stille Beving laat de ondergang van de boerderij van haar en haar man zien.

Open brief aan Rutte

‘(…) Geachte Minister President,
Afgelopen maandag werd u tijdens de uitzending van Pauw en Jinek geconfronteerd met een aantal geëmotioneerde Groningers aangaande de gevolgen van de gaswinning in onze prachtige Provincie. 
Ze waren boos omdat u beweerde dat uw regering de gaskraan verder heeft dichtgedraaid. Toen het Staatstoezicht op de Mijnen in 2013 de noodklok luidde en vanuit het voorzorgsprincipe  pleitte voor het winnen van maximaal 12 miljard kuub gas uit het Groninger veld, werd onder uw  premierschap de gaskraan opengedraaid naar een historische hoogte van 54 miljard kuub! Pas in 2015 werd de gaswinning teruggebracht naar 27 miljard kuub. Dat laatste gebeurde onder dwang van de Raad van State. De regering heeft zich bij monde van de heer Kamp heftig verzet tegen die verlaging, maar de uitspraak van de rechter uitgevoerd. Geen beleid, gedwongen door de rechter

De rechter heeft over de hele gang van zaken vorige week zelfs gezegd dat ‘de Staat onrechtmatig heeft gehandeld tussen januari 2013 en 2015 omdat zij verzuimde om na de zware beving bij Huizinge de gaswinning terug te schroeven!
De Groningers waren nog steeds geschokt over uw recente optreden bij Jinek waarin u aangaf dat de zaak in Groningen netjes wordt opgelost’  en dat er heeeel veel geld’ naar Groningen gaat, terwijl er van alle opbrengsten sinds de exploitatie van het Groninger veld (eind dit jaar bijna 300 miljard euro), maar 1% naar Groningen is gegaan, nog los van de verschrikkelijke wijze waarop er met de schadeafhandeling van duizenden gedupeerden wordt omgegaan. 
Ze voelden geen inhoudelijke betrokkenheid, toen bleek dat u als Minister President geen idee had hoeveel aardbevingen er dit jaar in Groningen al zijn geweest. 
Ik moest denken aan de woorden van Jan Mulder die hij aan Groningen richtte tijdens een  bijeenkomst met de Freek de Jonge in de Oosterpoort: Groningen, kom in opstand, maak het ongemakkelijk!”  Deze woorden bleken niet aan dovemans oren gericht… 
Helaas kwam het maandagavond bij Jinek niet tot een gesprek en gingen de Groningers met lege handen naar huis. De uitzending was aanleiding voor Nieuwsuur om het onderwerp Groningen’ van de agenda te schrappen voor hun uitzending van vrijdagavond. Ik was hiervoor als gedupeerde al enkele weken geleden uitgenodigd en ik had mij voorbereid op een inhoudelijk gesprek met u. Wat mij betreft een gemiste kans voor u en een gemiste kans voor Groningen. 
Dit onderwerp is de afgelopen jaren zwaar onderbelicht geweest in de landelijke media en verdient aandacht in een opmaat naar de verkiezingen. Daarom richt ik mij in dit schrijven rechtstreeks tot u. Bent u bereid om alsnog dit gesprek met mij aan te gaan in Nieuwsuur of in een ander programma? Ik wil u graag vertellen wat het voor de mensen in Groningen betekent om 24 uur per dag te worden geconfronteerd met de gevolgen van beleid, waarbij jarenlang economische  belangen boven de veiligheid van mensen zijn gesteld. Ik wil met u praten over wat er moet gebeuren om recht te doen aan de Groningers en om onze prachtige provincie weer toekomstperspectief te bieden. 
Bent u hiertoe bereid? 
Hoogachtend,
Drs. Annemarie Heite (…)’
Bronnen
Dagblad van het Noorden, 7 maart 2017: Is het debat tussen Heite en Rutte afgeblazen vanwege ‘medelijden met premier’?
Dagblad van het Noorden, 8 maart 2017: tekst van de Open Brief (‘Annemarie Heite schrijft brief aan Mark Rutte’)Zie ook
FluxEnergie, 3 maart 2017: Zaterdag documentaire ‘De Stille Beving’ op NPO2
FluxEnergie, 8 februari 2017: De Stille Beving – ‘Waarom laat de overheid z’n burgers zo in de steek?
Foto’s: stills uit uitzending Pauw en uitzending Pauw en Jinek

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.