Peking sluit laatste kolencentrale, maar importeert nog wel kolenstroom

29 maart 2017Peking sluit deze maand zijn laatste kolencentrale. Terwijl de staatsmedia stellen dat de stad nu op groene energie draait, wijzen critici erop dat nog 60 procent van de in Peking gebruikte stroom van kolen komt, aldus de Financial Times. Die kolenstroom komt van buiten de stad.

Peking sluit deze maand de Huaneng Beijing Thermal Power Plant, de laatste kolencentrale van de stad. Maar de stad heeft niet genoeg energiecentrales voor de energiebehoefte en importeert 70 procent van zijn stroom uit de omringende provincies. Volgens de Chinese National Energy Administration komt nog ruim zestig procent van de elektriciteit die in de stad wordt gebruikt uit kolen, aldus de Financial Times.

Sommige critici zijn bang dat de sluiting van de kolencentrales in Peking niet zorgt voor CO2-reductie omdat de stroom nu elders wordt opgewekt. Volgens de Financial Times zijn de meeste milieu- en energiebeleidsexperts toch tevreden over de sluiting van de kolencentrale, omdat ze het zien als een stap in de goede richting.

China heeft als doel 30 procent duurzame energie te produceren in 2020 en kondigde in april 2016 aan in 28 van de 33 provincies geen nieuwe kolencentrales meer te openen. Omdat de vraag naar energie naar verwachting toeneemt, zal de hoeveelheid kolenstroom tot 2020 nog wel toenemen. Maar het aandeel daalt volgens het vijfjarenplan van de Chinese overheid van 66 procent in de laatste jaren tot 55 procent in 2020.

Bronnen
Financial Times, 28 maart 2017: Beijing’s green electricity credentials questioned (registratie)
FluxEnergie, 14 april 2016: 
‘China staat geen nieuwe kolencentrales toe’
FluxEnergie, 9 november 2016: Vijfjarenplan energie China – 20 procent meer kolen in 2020

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.