Pools protest tegen Nord Stream 2

Pools protest tegen Nord Stream 2

2 augustus 2016De Poolse anti-monopoliewaakhond UOKiK heeft bezwaar ingediend tegen Nord Stream 2, een gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland. Het bezwaar van UOKiK, die een nog grotere invloed van Gazprom in Europa vreest, kan het project vertragen, aldus de Financial Times. 

De Poolse anti-monopoliewaakhond UOKiK vreest dat de al dominante Gazprom een nog grotere invloed krijgt op de gasmarkt in Europa en in Polen. Daarom heeft de organisatie een bezwaar ingediend bij de Poolse toezichthouder voor energie. UOKiK consulteerde eerst verschillende bedrijven die opereren op de Poolse gasmarkt en de Poolse toezichthouder over de nieuwe gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland.

Hoewel de pijplijn niet door Polen gaat, heeft Gazprom tóch de goedkeuring van de Poolse toezichthouder nodig. Anders kan de aandelenverkoop aan de andere leden van het consortium – Shell, EON, Wintershall, OMV en Engie – niet doorgaan. Een aantal van deze bedrijven heeft namelijk onderdelen in Polen, waardoor Polen die aandelenverkoop kan tegenhouden, aldus de Financial Times.

Volgens Gazprom zou dat niet tot vertraging leiden van de aanleg van de gaspijplijn, die in 2018 moet beginnen. Maar een bron dichtbij Gazprom laat in de Financial Times weten daar anders over te denken en wijst op mogelijke uitloop in het strakke schema van het Nord Stream 2 project.

Het consortium heeft vier weken om te reageren op het bezwaar van UOKiK. Als de Poolse toezichthouder niet akkoord gaat met het Nord Stream 2 project, dan kan Gazprom nog wel doorgaan. Maar dan wordt het project wel veel te duur, aldus de bron tegen de Financial Times.

Polen en andere Oost-Europese landen hebben er al eerder bij de Europese Commissie op aangedrongen om Nord Stream 2 te stoppen.

Over Nord Stream 2
Nord Stream 2 bestaat uit twee pijpleidingen die van Rusland naar Duitsland moeten gaan lopen, door de Oostzee. Nord Stream 2 krijgt een totale capaciteit van 55 miljard m3 per jaar en moet in 2019 klaar zijn. Nord Stream 2 verdubbelt de capaciteit van Nord Stream 1, twee pijpleidingen van Rusland naar Duitsland via grotendeels hetzelfde traject. De capaciteit van Nord Stream 1 wordt nog niet volledig gebruikt.

Bronnen
Financial Times, 28 juli 2016: Nord Stream 2 pipeline risks delays due to Polish hurdle (registratie)
UOKiK, 22 juli 2016: UOKiK issues objections to a concentration – Nord Stream 2
New Europe, 26 juli 2016: Polish watchdog says Nord Stream 2 undermines competition
FluxEnergie, 19 juni 2015: 
Plannen voor verdubbeling Nord Stream-gasleiding

Zie ook
FluxEnergie, 18 april 2016: Kan Nord Stream 2 eigenlijk nog gestopt worden?
FluxEnergie, 17 februari 2016: Duitsland houdt ondanks tegenstand vast aan Nord Stream 2

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.