Greenpeace protestactie proefboring Schiermonnikoog 16 februari 2018, GreenPeace

Protest tegen proefboring Schiermonnikoog

Greenpeace protestactie proefboring Schiermonnikoog 16 februari 2018, screenshot uit tweet Greenpeace

Activisten van Greenpeace hebben een boorplatform boven Schiermonnikoog bezet om te voorkomen dat daar proefboringen plaatsvinden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf daar eerder deze week een vergunning voor, nadat vorig jaar werd geconstateerd dit deel van de Noordzee nog veel winbaar gas zou kunnen bevatten. 

Oktober 2017 werd bekend dat een exploratieboring op 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog suggereerde dat er gasvelden liggen met een omvang van een kleine 60 miljard kubieke meter, waaruit naar schatting 50 miljard kubieke meter gas geproduceerd kan worden. Het project wordt uitgevoerd door het Britse Hansa Hydrocarbons, Energiebeheer Nederland (EBN) en Oranje Nassau Energie, het bedrijf van olie-investeerder Marcel van Poecke en ex-ABN Amro-topman Rijkman Groenink.

Verrassing

De huidige vergunning geldt alleen voor een proefboring. Voor de bedrijven daadwerkelijk mogen winnen moet opnieuw toestemming worden aangevraagd. De gevolgen voor natuur en milieu worden daarbij uitvoerig onderzocht, stellen de bedrijven en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Milieuorganisaties hebben daar hun twijfels bij, ook al zou de betreffende pijpleiding niet over het Waddenstrand lopen.

Greenpeace vermoed dat de betrokken partijen protestacties wilde voorkomen door de geplande proefboring van vandaag zo snel mogelijk na het afgeven van de vergunning plaats te laten vinden. De eilandbewoners zouden daar onaangenaam door verrast zijn, nadat eerdere proefboringen onder maatschappelijk protest werden afgeblazen. Vier actievoerders hebben daarom in hangende tentjes de nacht doorgebracht op het platform. ,,We hebben genoeg voorraden bij ons om het langere tijd vol te houden”, zegt Greenpeace campagneleider Klimaat en Energie Faiza Oulahsen.

‘Schier je weg’

Onder de titel ‘schier je weg’ is de milieuorganisatie een petitie begonnen, waarmee ruim 11 duizend ondertekenaars inmiddels hebben aangegeven dat zij zich tegen de boringen keren. De kwetsbare zee-natuur wordt bedreigd, stellen ze, en de eilandbewoners worden monddood gemaakt. Zij roepen minister Wiebes op om geen nieuwe boringen toe te staan, maar vol in te zetten op duurzame energie.

Hoewel de politie stelt dat het verboden is om je binnen 500 meter van een boorplatform te begeven, zijn de actievoerders niet direct van het platform weggehaald.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.