Beeld: stad Rotterdam

Rotterdam krijgt tweede drijvend zonnepark

Drijvend zonnepark Rijnhaven.

De stad Rotterdam en de BV Sunny Site Up hebben een intentieovereenkomst ondertekend voor de installatie van een drijvend zonnepark in de Rijnhaven of omgeving. In het water komen 3.770 zonnepanelen te liggen, die samen voldoende stroom opwekken om het equivalent van 285 gemiddelde huishoudens van energie uit hernieuwbare bron te voorzien.

De komst van dit zonnepark was een wens van de fractie van de Christenunie-SGP als onderdeel van de afspraken in het Zomerakkoord 2017. “We willen meer ruimte bieden voor het opwekken van schone energie in de stad. Ook op onverwachte plekken, zoals op het water,” zegt wethouder Arno Bonte (duurzaamheid en energietransitie).

Speerpunt

Het opwekken van zonne-energie is een van de speerpunten in de plannen die het Rotterdamse stadsbestuur heeft voor de energietransitie en de reductie van de CO2-uitstoot met ten minste 49% tegen 2030. Het drijvend zonnepark is een van de projecten die daaraan moet bijdragen. In Sunny Site Up bundelen groene energiespecialist Greenchoice, kunstbedrijf Mothership en pv-installateur Texel4Trading hun krachten.

De verwachting is dat het drijvende zonnepark eind 2019 gereed is. In de eerste maanden van 2019 wordt het ontwerp gepresenteerd wordt de vergunningsaanvraag ingediend. Op dat moment start ook de inspraak voor de omgeving. Omwonenden kunnen via de postcoderoosregeling ook een aandeel nemen in een of meerdere zonnepanelen van het drijvende zonnepark.

Slufter

In Rotterdam draait al langer een project met drijvende zonnepanelen. Het woord “draait” is daarbij letterlijk te nemen. De panelen, op de stortplaats voor verontreinigd slib De Slufter, draaien immers met de zon mee.

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.