Foto: DNV GL.

Rotterdam Rozenburg krijgt eerste waterstofverwarmde huizen

De waterstofinstallatie (blauwe containers) en het appartementencomplex (links midden).

In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg start een proef om woningen te verwarmen met 100% waterstof. Dat hebben de bedrijven Bekaert Heating, Remeha, DNV GL, de gemeente Rotterdam, woningstichting Ressort Wonen en netbeheerder Stedin afgesproken. De proef is een primeur, want nog niet eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met hoogrendementsketels op pure waterstof.

Volgens de initiatiefnemers kan deze technologie in dit project een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Bij de verbranding van waterstofgas komt, in tegenstelling tot aardgas, geen CO2 vrij. De voorbereiding van de proef vindt dit najaar plaats. Hij gaat begin 2019 van start.

De proef met waterstof is een voortzetting op het bestaande Power2Gas project in Rozenburg. Tot nu toe werd hier synthetisch aardgas geproduceerd voor de verwarming van een appartementencomplex van Ressort Wonen. Vanaf begin 2019 wordt lokaal waterstof geproduceerd met groene stroom en via een afzonderlijk gasnet van Stedin getransporteerd naar het ketelhuis van het appartementencomplex. Een ketel van Bekaert Heating en een van Remeha verwarmen vervolgens een deel van de woningen.

Verder onderzoek nodig

De toepassing van waterstof voor verwarming van huizen lijkt potentieel te hebben, maar vergt nog verder onderzoek. Met de productie, distributie en het gebruik van waterstof is nog geen grootschalige ervaring opgedaan. Netbeheerders in Nederland pleiten er daarom voor om tot 2030 in te zetten op de ontwikkeling en het gebruik van waterstof in de industrie en op een aantal pilots.

Daarom heeft Stedin de specialisten van Bekaert Heating en Remeha gevraagd om deel te nemen aan het Power2Gas project in Rozenburg. DNV GL verzorgt de technische aspecten en veiligheid rondom het project.

Waterstof voor gebouwverwarming

Het afbouwen van het aardgasverbruik en het aardgasloos maken van woningen komt de komende jaren in een stroomversnelling. In de toekomst kan waterstof, naast groen gas, all-electric en warmtenetten een alternatief zijn voor de verwarming van woningen. Onlangs bleek uit onderzoek van Kiwa dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken is voor waterstof. Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan volgens de projectpartners in de toekomst een volwaardig alternatief vormen voor andere energiebronnen en verwarmingsoplossingen. Ze denken daarbij onder meer aan historische binnensteden met veel monumentale, moeilijk te isoleren panden, waar nieuwe bouwkundige ingrepen gevoelig liggen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.