Foto: Pixabay

Rotterdammers verleid tot inductiekoken

Inductiekoken

Netbeheerder Stedin en kookbedrijf Kookers bieden de inwoners van Rotterdam aan om zonder meerkosten over te stappen op inductiekoken. Dit aanbod geldt voor Rotterdammers die hun aardgasaansluiting nu alleen gebruiken om te koken. Voor het bedrag dat zij hiervoor nu maandelijks betalen plaatst en onderhoudt Kookers een inductie kookfornuis.

Stedin wil op deze manier de Rotterdammers stimuleren om helemaal van aardgas af te stappen en zo bij te dragen aan de energietransitie. De komende decennia gaat Nederland van het aardgas af en zal inductiekoken de norm worden. Heel wat professionele topkoks zijn al overgestapt op inductie vanwege het comfort en de veiligheid. Toch is koken op inductie voor veel mensen nog een onbekende.

“Daarom bieden we ‘koken als service’ aan,” zegt Sander Steijnis van Kookers. “Voor een vast bedrag per maand plaatsen en onderhouden wij inductie kookplaten. Mensen die zich inschrijven krijgen de keuze uit verschillende inductieplaten, van basismodellen tot luxe elektrische fornuizen. Afhankelijk van de keuze ben je dan iets goedkoper, gelijk, of iets duurder uit.

Vast recht

Momenteel betalen Nederlandse gasconsumenten maandelijks een vast bedrag aan leveringskosten, ongeacht om ze hun woning met aardgas verwarmen dan wel er alleen mee koken. In het centrum Rotterdam Centrum zijn veel mensen aangesloten op een warmtenet en gebruiken ze aardgas alleen om te koken. Daardoor ligt hun daadwerkelijk verbruik vrij laag en weegt het ‘vast recht’ in verhouding zwaar door. Hierdoor is het voor hen financieel aantrekkelijker om op inductiekoken over te stappen.

Alle bijkomende kosten, zoals het aanpassen van de meterkast, het maken van een stopcontact en de kosten voor het opzeggen van het gasleveringscontract, hebben Stedin en Kookers meegenomen in hun voorstel. Dit voorstel is het resultaat van een oproep die Stedin vorig jaar had uitgeschreven om partners te vinden die een duurzaam alternatief hebben voor aardgasaansluitingen, die alleen gebruikt worden voor het koken.

Inductiekoken bestaat al sinds het begin van de twintigste eeuw, maar werd pas sinds de jaren zeventig stilaan populair. Inductiekookplaten werken op elektrische stroom. In de kookplaat wekt die stroom via spoelen een magnetisch veld op. In pannen met een bodem in gietijzer of roestvrij staal wordt de magnetische energie omgezet in warmte. De kookplaat zelf wordt niet verhit, zodat er weinig energie verloren gaat.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.