Rusland en Saoedi-Arabië bevriezen olieproductie, mits anderen meedoen

16 februari 2016Rusland, Saoedi-Arabië, Qatar en Venezuela hebben vandaag besloten hun olieproductie te bevriezen op het niveau van 11 januari, mits andere grote olieproducenten hetzelfde doen. 

De landen spraken vandaag met elkaar over een limiet op de olieproductie. Door de olieproductie in te dammen, hopen de landen de olieprijs weer omhoog te kunnen duwen. Uitkomst van het gesprek is de belofte van de vier landen om hun olieproductie op het niveau van januari te houden, mits andere grote olieproducenten dat ook doen.

De kans dat Iran – nadat de westerse sancties zijn opgeheven, nét weer terug op de wereldmarkt – meedoet, is niet groot, acht de New York Times. Bovendien zijn er geopolitieke spanningen tussen de Saoedi’s en de Russen die elkaars tegenstander zijn in het conflict in Syrië. Dat die landen toch samen met een plan komen, laat zien hoe zwaar de olieproducerende landen zuchten onder de aanhoudend lage olieprijs.

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) De afspraken komen op het moment dat de OPEC-leden Irak en Iran alles op alles zetten om hun productie flink op te voeren. De olieminister van Venezuela, die al maanden pleit voor maatregelen om de olieprijzen te stutten, gaat woensdag langs bij zijn ambtsgenoten in Irak en Iran. (…)’

Volgens Coby van der Linde, directeur van het Internationaal Energie Programma bij Clingendael, is deze eerste stap naar herstel van de olieprijs nog niet genoeg.

Uit een bericht van het FD
‘(…) “Het is eerder een signaal dat de olieproducenten de olieprijzen niet verder zullen laten dalen. Er is nog steeds sprake van overaanbod, en de opslagtanks zitten vol, dus een forse prijsstijging op de korte termijn lijkt onwaarschijnlijk.” (…)’

Bronnen
New York Times, 16 februari 2016: Russia and 3 OPEC Members Agree to Freeze Oil Output
Nu.nl, 16 februari 2016: OPEC en Rusland bevriezen olieproductie
FD, 16 februari 2016: Akkoord over bevriezen olieproductie (registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.