Shell start divisie voor hernieuwbare energie

Shell start divisie voor hernieuwbare energie

17 mei 2016Shell start een nieuwe divisie voor hernieuwbare energie, aldus de Guardian op basis van een interne bekendmaking binnen Shell. Maarten Wetselaar, nu verantwoordelijk voor geïntegreerd gas (zoals LNG), gaat de divisie ‘New Energy’ leiden.

In de nieuwe divisie worden de bestaande activiteiten op het gebied van waterstof, biobrandstoffen en duurzame stroomopwekking ondergebracht, en zal ook gebruikt worden als basis voor de nieuwe activiteiten in windenergie, aldus citeert de Guardian de interne bekendmaking van Shell.

Uit het bericht van de Guardian
‘(…) With $1.7bn of capital investment currently attached to it and annual capital expenditure of $200m, New Energies will be run alongside the Integrated Gas division under executive board member Maarten Wetselaar.
Insiders said the group chief executive, Ben van Beurden, wants to ensure Shell is at the forefront of oil company innovation. (…)’

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Jaarlijks zou er 150 miljoen euro beschikbaar zijn voor investeringen. Dat is nog geen 1 procent van de 30 miljard dollar die Shell nu nog in olie en gas stopt. (…)’

Ondanks de relatief geringe investering, stellen bronnen in de Guardian dat de verwachtingen binnen Shell zijn dat de divisie heel groot kan worden. Niet meteen, maar over tien jaar of meer.

Shell wil vooralsnog niet reageren op de berichtgeving. De officiële bekendmaking wordt begin juni verwacht, tijdens de presentatie van de strategie.

Mark van Baal van de activistische aandeelhoudersvereniging Follow This, reageert in een persbericht.

Uit het bericht van Follow This
‘(…) “Dit is een mooie eerste stap. Wij vinden het heel verstandig om nu een duurzame energiedivisie op te richten. Nu kan Shell namelijk nog geld verdienen met fossiele brandstoffen. Met dat geld kan de opbouw van een duurzame divisie worden gefinancierd,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Grote elektriciteitsbedrijven zoals E.on en RWE waren te laat met het oprichten van een duurzame tak, omdat ze dat pas deden nadat de fossiele tak in zwaar weer kwam en de duurzame tak niet meer kon financieren.” (…)’

Bronnen
The Guardian, 15 mei 2016: Shell creates green energy division to invest in wind power
NRC Next, 17 mei 2016: ‘Shell richt aparte divisie op voor duurzame energie’

Zie ook 
FluxEnergie, 17 mei 2016: Brengt Shell niet-kernactiviteiten apart naar de beurs?

Foto: Productie van biobrandstof uit suikerriet in Brazilië (Shell)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.