Shell wil belangen Noordzee verkopen

Shell verkoopt twee belangen op de Noordzee

14 oktober 2015Shell zet twee belangen in de Noordzee in de verkoop. Het olieconcern wil verkopen vanwege hoge productiekosten en de lage olieprijs, aldus The Times. En Shell is niet de enige.

Volgens de Britse krant gaat het om een aandeel in het Gannet-veld, ongeveer 180 kilometer uit de kust van Aberdeen. Dat veld is voor de helft in handen van Shell en voor de andere helft van Esso, dochter van ExxonMobil. Het andere belang dat in de etalage staat, is het varende productie- en opslagplatform Triton. Dat is eigendom van Dana Petroleum en Shell heeft een belang van 26 procent.

De verkoop van Shell past binnen een grotere beweging. De Financial Times schreef gisteren een achtergrondverhaal over de teruglopende olie- en gaswinning in de Noordzee. Hoge kosten (door moeilijk weer en relatief kleine velden op zee) en lage olieprijs maken dat steeds meer concerns hun activiteiten in de Noordzee staken. Groot-Brittannië verloor al 5500 banen in de olie-industrie en nog eens 65 duizend banen in gerelateerde industrieën. In Noorwegen verdwijnen naar verwachting op korte termijn 10 duizend banen. En het ergste moet nog komen, verwachten experts.

De bedrijven die actief zijn in de Noordzee kondigden al aan kosten te willen verlagen door kennis en infrastructuur te delen. Ze moeten wel, stelt Andy Samuel, hoofd van de nieuwe Oil and Gas Authority (OGA) die de Britse regering in het leven riep om samenwerking tussen olie- en gasbedrijven op de Noordzee te stimuleren. Want als de een het niet redt, kan de ander het ook wel vergeten.

Uit een bericht uit september van Financial Times
‘(…) He warned that there could be a ‘domino effect’, where one company quits an area of the North Sea, leaving others to share more of the cost of maintaining infrastructure. In some fields, for example, several companies share the cost of pipelines and processing plants. If one or more companies leave, others may be unable to bear those costs alone. (…)’

Bronnen
The Times, 13 oktober 2015: Shell offloads North Sea assets as price slump bites (registratie)
Nu.nl, 13 oktober 2015: ‘Shell zet belangen in Noordzee in etalage vanwege lage olieprijs’
Financial Times, 13 oktober 2015: North Sea oil and gas operators stung by turn in tide
Financial Times, 22 september 2015: Oil price slide forces companies to rethink how they operate
Financial Times, 7 september 2015: North Sea oil areas at ‘serious risk’ of shutdown

Zie ook
FluxEnergie, 7 september 2015: ‘Olie-industrie Noordzee loopt gevaar te verdwijnen’

Foto drijvend productie- en opslagplatform Triton: Dana Petroleum

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.