Slimme combinaties helpen zuinig koelen en verwarmen

Gasloze woningen met warmtepomp meestal goedkoper uit

Op de ene plek wil je meer warmte, op een andere meer koeling. Door verwarming, koeling en ventilatie te combineren, kan veel energie bespaard worden. Zo kunnen gebruikers van geschakelde ruimtes hun warmte – of kou – delen met een ander. Met een beetje slimme software kan de huiskamer van de een, de energiecentrale voor de ander worden. 

Het koelen van servers kost datacenters klauwen vol energie. Die warmte kunnen we ook gebruiken om douchewater mee te verwarmen, bedacht de Delftse start-up Nerdalize. In samenwerking met Eneco lanceerden ze de serverboiler: een server die gekoeld wordt met water voor huishoudelijk gebruik. Wie zo’n server met boiler in zijn huis zet, krijgt zijn warme water gratis. Het bespaart de deelnemende huishoudens gasrekeningen, terwijl de serverbedrijven besparen op de koeling en het bouwen van datacenters. De vermeden CO2-uitstoot komt daarmee per huishouden al snel op zo’n drie ton per jaar.

Chinees pandaverblijf en Sixtijnse kapel

Het gebruik van overtollige kou en warmte is niet nieuw, maar wel steeds populairder. Wie goed kijkt naar het pandaverblijf van de Chinese reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in Rhenen, ziet twee daktorens, waarin twee luchtgekoelde lucht-water warmtepompen van Western Airconditioning zijn verscholen. De twee compacte machines helpen het 3.400 vierkante meter grootte verblijf volledig autonoom te maken. Alleen het wokken in het restaurant gebeurt nog op gas. De bamboe voor Wu Wen en Xing Ya moet echter juist gekoeld bewaard worden, wil het de reuzenpanda’s nog smaken. Om alle verschillende ruimtes op de verschillende gewenste temperaturen te kunnen houden, werd een ventilatiesysteem geplaatst dat de warmtepompen voldoende energie uit verse buitenlucht biedt: 45.000 kubieke meter per uur.

 

De Goden wisten het al: energie moet je delen. Detail van Michelangelo’s ‘De Schepping’ in de Sixtijnse kapel. (publiek domein)

Ook Michelangelo’s fresco’s in de Sixtijnse Kapel worden beschermd met een innovatieve combinatie van verwarming, koeling en ventilatie (HVAC). In de herfst van 2014 installeerde Carrier hier een nieuw systeem dat de meesterwerken moet beschermen tegen de warme, ademende aanwezigheid van een toenemend aantal bezoekers. De twee watergedragen koelingen worden niet simpel aan- of uitgezet, maar aangestuurd door software die videobeelden en bezoekersprognoses integreert, en de klimatologische omstandigheden vervolgens heel precies afstelt.

Slimme combinaties maken elk gebouw tot energiecentrale

Software speelt ook een belangrijke rol in het toekomstige Clarissenhof dat naast het station van Tilburg wordt gebouwd. Hier gebruiken ze een duurzame energie installatie gebaseerd op een warmte-koudeopslag (WKO) in combinatie met warmtepompen. Ieder gebouw krijgt een eigen ‘Own New Energy’ (ONE) installatie die gekoppeld wordt aan de WKO. De ruim 300 appartementen worden voorzien van intelligente ruimteregelingen, die ter plekke of via een mobiele app te bedienen zijn. Daarmee kan ieder gebruiker per kamer aangeven hoe warm of koud die moet zijn. Overtollige energie wordt gedeeld met de buren, of opgeslagen voor toekomstig gebruik. One Solution Holland won er de tweede prijs van Eneco’s Dutch Innovation Award op de IEA Heat Pump Conference 2017 mee.

(tekst loopt door onder de video)

One Solution Holland, Western Airconditioning en Carrier zullen aanwezig zijn op de Vakbeurs Energie 10, 11, 12 oktober 2017 in Den Bosch. Inschrijven kan hier.

Bronnen:

  • Western Airconditioning, 9 juni 2017, ‘Western warmtepompen voor pandasia’
  • OSH, 17 mei 2017, ‘2E GEWORDEN BIJ DE DUTCH INNOVATION AWARDS’
  • Carrier, 29 oktober 2014, ‘Carrier Unveils Innovative Solution to Preserve Michelangelo’s Frescoes in the Sistine Chapel’
  • EngineersOnline, 21 augustus 2017, ‘Lekker lang en gratis douchen op het warmteoverschot van servers (video)’

Lees ook:

Foto: Bleeve

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.