Snel sluiten kolencentrales kost 7 miljard

Snel sluiten kolencentrales kost 7 miljard

13 juli 2016 – Het sluiten van alle kolencentrales in 2020 kost 7 miljard euro. De CO2-uitstoot in Nederland daalt dan met ruim 30% en de stroomvoorziening zal dan niet in gevaar komen.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Het sluiten van alle kolencentrales in 2020 kost 7 miljard euro. Dat staat in een rapport gemaakt in opdracht van minister Kamp, dat de NOS heeft ingezien. De minister van Economische Zaken moet na de zomer een beslissing nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales.
Natuur- en milieuorganisaties pleiten voor een snelle sluiting van alle centrales om aan de uitspraak van de rechtszaak van Urgenda en het klimaatakkoord te kunnen voldoen. De kolensector zegt dat een snelle sluiting leidt tot onnodig hoge kosten.

Elektriciteitsprijs omhoog?
Uit het rapport blijkt ook dat een sluiting van de kolencentrales de uitstoot van CO2 in Nederland met 31 procent doet afnemen. De nettoreductie in heel Europa zou uitkomen op 9 procent, omdat andere kolencentrales dan stroom moeten leveren aan Nederland. Een derde conclusie in het rapport is dat de stroomvoorziening door de sluiting niet in gevaar komt. Wel neemt het aanbod af en zou de prijs van elektriciteit in heel Europa stijgen.

Kamp praat over sluitingen
Minister Kamp is in gesprek met de energiebedrijven en andere belanghebbenden over een zogeheten uitfasering van de vijf overgebleven kolencentrales. Hij heeft eerder laten weten dat hij van plan is om de twee centrales uit de jaren 90 snel te sluiten.
Wat er met de drie nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven gaat gebeuren, is onduidelijk. Eerder gingen er al vijf kolencentrales uit de jaren 80 dicht. (…)’

Dubbel zo duur als Greenpeace dacht
Het rapport van minister Kamp becijfert dat de kosten € 7 mrd zijn. Greenpeace becijferde twee weken geleden dat het nog niet de helft was: € 3,3 mrd. Dat was op basis van een rapport van Spring Associates.  Greenpeace stelde dat de nieuwe kolencentrales meteen al de helft van hun waarde kwijt waren (‘roekeloze investering’).
Het is niet bekend wie de becijfering uit het rapport van Kamp heeft gemaakt.
Er is nog geen reactie van Greenpeace op het enorme verschil.

Bronnen
NOS, 13 juli 2016: Snel sluiten kolencentrales kost 7 miljard
Zie ook
FluxEnergie, 29 juni 2016: ‘Sluiting Nederlandse kolencentrales kost € 3,3 mrd’
Foto: steenkooloverslag (foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.