Staatssecretaris Dijksma organiseert klimaatconferentie in Californië

16 mei 2017Staatssecretaris Dijksma organiseert van 21 tot en met 25 mei een klimaatmissie naar de Amerikaanse staat Californië. Ze gaat met Nederlandse bedrijven de kansen voor samenwerking met de VS op het gebied van klimaat verkennen. Ook organiseert het Ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met de staat Californië (Environmental Protection Agency) de klimaatconferentie ‘Climate is Big Business’.

Uit het bericht van de Rijksoverheid
‘(…) Dijksma: “Ik wil dat het halen van de klimaatdoelen van Parijs wereldwijd een prioriteit blijft, met het temperen van de mondiale temperatuurstijging die grote gevolgen heeft voor nu en voor de generaties na ons. Klimaat is tegelijkertijd ook business. Het levert keiharde euro’s op en zorgt voor meer banen. De combinatie van een groene en gezonde economie is de succesformule die moet leiden tot het aanpakken van de klimaatproblematiek. Ik ben trots dat Californië, een voorloper op klimaatgebied, met mij wil samenwerken om deze klimaatmissie tot een succes te maken.”

CO2-beprijzing
De eerste dag van de missie zal staatssecretaris Dijksma vooral gesprekken hebben met vertegenwoordigers van de Californische overheid over de versterking van de samenwerking tussen Nederland en Californië op klimaatgebied, de stijging van het zeeniveau en de mogelijkheden van CO2-beprijzing.

Silicon Valley
De tweede dag van het bezoek staat in het teken van bedrijvenbezoek in San Francisco en het nabijgelegen Silicon Valley. De Nederlandse delegatie gaat kijken bij onder meer Apple en Facebook en hoe duurzaamheid onderdeel is gemaakt van een succesvol businessmodel. Daarbij staat een ontmoeting met oud-minister van milieu van de Verenigde Staten Lisa Jackson op het programma en brengt de delegatie een bezoek aan een volledig klimaatneutrale campus.Ook staat een startup seminar op het programma, waar bedrijven kort hun oplossingen kunnen pitchen die bijdragen aan de aanpak van klimaatverandering. De Nederlandse bedrijven die meegaan met de missie werken alle in de groene economie, waaronder EV-Box, Allied Waters, EVCharge4U en Groasis.

Klimaatconferentie
De klimaatconferentie “Climate is Big Business” vindt op de derde dag plaats, en wordt georganiseerd samen met de Californische Environmental Protection Agency, die verantwoordelijk is voor het milieubeleid in de staat. Minister Matt Rodiguez en gouverneur Jerry Brown van Californië zullen op de conferentie aanwezig zijn. Klimaatexpertprofessor Guus Velders, recent door TIME magazine uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen ter wereld, zal ingaan op de kansen en uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Ook in het bedrijfsleven is een gevoel van urgentie om nu serieus werk te maken van klimaatverandering en klimaatadaptatie. Dit wordt op de conferentie geïllustreerd door onder meer sprekers van Philips en DSM en van Amerikaanse bedrijven als TESLA. Ook een hoge vertegenwoordiger van De Nederlandse Bank zal het woord voeren. (…)’

‘Climate First’

Dijksma pleitte tijdens een overleg met Europese milieuministers al in februari voor een conferentie (met de titel Climate First) in de Verenigde Staten. Bezorgdheid over het klimaatbeleid van president Trump was voor haar de aanleiding voor het plan, dat de steun kreeg van landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg.

Bronnen
Rijksoverheid, 15 mei 2017: Staatssecretaris Dijksma leidt klimaatmissie naar Californië
Website conferentie Climate is big business
FluxEnergie, 29 maart 2017: Staatssecretaris Dijksma zeer bezorgd over klimaatbeleid Trump en gaat actie voeren ín de VS

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.