Foto: Robert Nagelkerke

Tennet kiest het ruime sop

20170727-Load-out-Jacket-offshore-transformatorplatform-TenneT-2

Op de werf van HSM Offshore in Schiedam is het onderstel van het transformatorplatform Alpha voor offshore windpark Borssele 1 op een platform gezet voor transport naar zijn definitieve bestemming. Voor Tennet, de beheerder van het Nederlandse transmissienet voor elektriciteit, is dit de eerste stap in diep zout water.

De 55 m hoge, 50 m lange, 28 meter brede en circa 2.730 ton zware ‘jacket’ is met zogenaamde self proposed multi trailer (SPMT) modules op het ponton geplaatst. Deze modules hebben het jacket van de kade over stalen rijplaten op het zeegaande ponton gereden. Dit was een tijdrovende klus, doordat de ballasttanks van het ponton voller of leger gepompt moesten worden om tijdens het laden het ponton stabiel te houden.

“Het net op zee dat Tennet in het Nederlandse deel van de Noordzee realiseert, krijgt hiermee écht vorm,” zegt Wilfried Breuer, die in de raad van bestuur van Tennet verantwoordelijk is voor de offshore activiteiten. “Met de load out van het jacket komt er een einde aan een intensieve periode waarin met man en macht gewerkt is om van eenvoudige staalplaten en buizen een indrukwekkende constructie te maken,” voegt Martin Kooijman van HSM Offshore eraan toe.

Zondag vaart het ponton via de Nieuwe Waterweg naar Borssele I. Daar plaatst een kraanschip het jacket op de zeebodem. Door middel van hydraulische hamers worden palen geplaatst en als laatste wordt er een speciaal cement tussen het jacket en de palen aangebracht waardoor het jacket verankerd wordt aan de bodem. Deze werken staan gepland voor de periode tussen 6 en 16 augustus. Het windpark zelf is eigendom van het Deense Ørsted. Dat heeft onlangs het Nederlandse filiaal van het Vlaamse bouwbedrijf Cordeel aangesteld om in Vlissingen de onderhoudsbasis voor Borssele 1 en 2 te bouwen.

Meer windenergie

In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 16% van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening uit duurzame energiebronnen moet komen. Om dat doel te halen, moet Nederland onder andere meer windenergie opwekken, op land en op zee. De aanleg van een elektriciteitsnet op zee door Tennet is daar een belangrijk onderdeel van. In het Energieakkoord staat verder dat in 2023 windparken in de windgebieden Borssele, Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord) met een totale capaciteit van 3,5 gigawatt gerealiseerd moeten zijn. Samen met de bestaande windparken levert dat een totaal vermogen op van circa 4,5 gigawatt. De Vervolgroutekaart voor Wind op Zee gaat uit van nog eens 7 GW extra windenergie op zee in 2030, waarmee het totaal in dat jaar neer zou komen op 11,5 GW geïnstalleerd windvermogen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.