Trouw: ‘Windmolens, wen er maar aan’

Trouw: ‘Windmolens, wen er maar aan’

6 mei 2016In een hoofdredactioneel commentaar reageert Trouw op de dreigende schadeclaim van radioastronomie-instituut Astron tegen het windpark in de Drentse Veenkoloniën. Dat de bezwaren zo laat komen, werpt vragen op over de gevolgde procedure en de regie van Kamp, aldus de krant.

Windmolens moeten nu eenmaal om de doelen uit het energieakkoord te halen, stelt de krant, dus er moet ook maatschappelijk draagvlak voor komen. Dat dat draagvlak soms ontbreekt, blijkt wel uit het protest tegen het geplande windpark in de voormalige Drentse Veenkoloniën. Trouw wijst op het protest van Astron, een prestigieus instituut voor radioastronomie. Astron vreest na tests dat de geplande windturbines de waarnemingen van LOFAR, ’s werelds grootste radiotelescoop voor ruimteonderzoek, verstoren. Het instituut dreigt met een schadeclaim van 100 miljoen euro.

Uit het commentaar van Trouw
‘(…) Dat deze bezwaren juist nu op tafel komen, geeft te denken over de zorgvuldigheid van de gevolgde procedure. Maar ook over de manier waarop minister Kamp (energie) regie voert op de bouw van zulke grote windparken. Het is ook veelzeggend dat de Tweede Kamer de minister ertoe moest dwingen de bezwaren van Astron serieus te laten onderzoeken.
Want het gaat hier om meer dan alleen de bouw van windturbines, om protesterende omwonenden of de bezwaren van Astron. Het gaat om maatschappelijk draagvlak voor een broodnodige energietransitie. Als de bouw van een windmolenpark in een zo dunbevolkte regio als Oost-Groningen al zo moeizaam van de grond komt, waar kan het dan wel? Uiteindelijk moet alle energie duurzaam worden. Dus windmolens, wen er maar aan. (…)’

Bronnen
Trouw, 6 mei 2016: Windmolens, je kunt er maar beter aan wennen (via Blendle)
FluxEnergie, 3 mei 2016: Astron dreigt met miljoenenclaim tegen windmolens

Foto: Protest tegen windmolens (twitteraccount Rob Rietveld, directeur NLVOW (belangenvereniging omwonenden windturbines))

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.