Tweede Kamer: ‘Kamp moet fracken voor gas opschorten’

SodM: ‘Fracken bij gaswinning geen probleem’

28 oktober 2015Kamp moet het fracken, om meer aardgas te winnen, opschorten. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van CDA-Kamerlid Agnes Mulder aan. Kamp had de motie ontraden.

De motie houdt in dat Kamp alle frackingwerkzaamheden opschort tot een onderzoek naar het effect van fracken op de veiligheid en de grondwaterkwaliteit is afgerond. ‘Ook moet eerst de geplande wijziging van de Mijnbouwwet zijn goedgekeurd. De aangepaste Mijnbouwwet wordt naar verwachting nog dit najaar naar de Tweede Kamer gestuurd voor behandeling’, aldus het Financieele Dagblad.

De motie is actueel, want ‘de NAM wilde binnen enkele weken fracken bij Saaksum om zo het laatste gas uit het veld te winnen’, meldt het Dagblad van het Noorden. Tegen het fracken in Saaksum is nogal wat verzet.

Kamp had de motie eerder ontraden. De motie van het CDA gaat over alle manieren van fracken. Fracken voor schaliegas is omstreden, omdat de harde ondergrond dat steeds opnieuw moet worden gebroken met een mengsel van water, chemicaliën en korrels die onder hoge druk worden geïnjecteerd. Er is bezorgdheid over veiligheid en grondwaterkwaliteit. Fracken wordt ook gebruikt voor ‘gewone’ gaswinning, om de weg vrij te maken voor gas. Dat hoeft veel minder vaak en is minder riskant.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd blijkt dat het [fracken] sinds de jaren 50 al 220 keer is toegepast in Nederland. Het ligt gevoelig omdat deze methode ook gebruikt wordt bij de winning van schaliegas en het daarbij mogelijk ernstige milieuschade kan veroorzaken. Volgens deskundigen is fracken bij gewoon gas minder riskant. (…)’

Uit een bericht van het Financieele Dagblad
‘(…) “Fracken doen wij al vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw”, verklaarde hij twee weken geleden in een debat met de Tweede Kamer. “Er zijn nog nooit problemen bij opgetreden”, aldus de bewindman. “Het is niet goed om dan nu in één keer te zeggen dat wij dit moeten opschorten.” (…)’

Bronnen
Financieele Dagblad, 27 oktober 2015: Tweede Kamer: ‘Kamp moet fracking naar gas opschorten’
Dagblad van het Noorden, 27 oktober 2015: Kamer wil voorlopig niet fracken bij Saaksum
NOS, 21 juni 2015: ‘Fracken’ bij gaswinning leidt tot onrust
Zie ook
FluxEnergie, 22 september 2015: NAM gaat fracken in gasveld bij Saaksum (Gr)

Foto: Spandoek tegen fracken bij gaswinningslocatie Saaksum (foto FluxEnergie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.