‘Waarom lijken er toch zo veel anti’s te zijn?’

‘Waarom lijken er toch zo veel anti’s te zijn?’

19 januari 2016 – RTL Z-redacteur Frederike Hegger vraagt zich af waarom er rond de stimulering van duurzame energie zo veel anti’s in Nederland lijken te zijn. ‘Misschien komt het door de beeldvorming in de media’, veronderstelt zij.

Uit de RTL Nieuws-column van Frederike Hegger
‘(…) 77 procent van de Nederlanders staat (zeer) positief ten opzichte van de stimulering van duurzame energie. Dan heb je nog een groepje van 20 procent dat neutraal is of het niet zo goed weet. En slechts 2 (ja, twee) procent staat er (zeer) negatief tegenover. Nederland is dus, zo goed als collectief, voor verduurzaming.

Waarom dan mijn perceptie dat er zo veel anti’s zijn in Nederland? Misschien komt het door de beeldvorming in ‘de media’, waar ik nota bene zelf voor werk. Dat die ene actiegroep of die ene scepticus altijd een groot toneel krijgt, zodat er een debat is (en dat is spannender op tv). Misschien komt het door de nog altijd sceptische houding bij veel politieke partijen, die altijd wel een mits of een maar ergens vandaan vissen. Of door de vaak zure reacties op het concept ‘klimaatverandering’ onder mijn columns. Ik heb in elk geval een verkeerd beeld gekregen van de opinie van de gemiddelde Nederlander. Stom.
Eén kanttekening: Nederlanders hebben klimaat en energie niet hoog op het politieke prioriteitenlijstje staan. Vraag je een Nederlander waar Nederland hard aan moet werken, dan vinden we zorg en veiligheid (en zo nog een aantal onderwerpen) belangrijker. We willen dus allemaal verduurzamen, maar we zitten niet op hete (steen)kolen.
Een mogelijke verklaring voor deze relax-stand: we denken dat we al hartstikke groen zijn. Nederlanders denken dat 39 procent van de door ons verbruikte energie duurzaam is. Dat is slechts 5,6 procent. We zijn de slechtste leerling van Europa, maar blijkbaar is dat geen bekend feit.
Kortom: we vinden vergroening superbelangrijk, maar denken dat we al aardig op weg zijn. Niks is minder waar.

En toch ben ik best opgetogen. Slechts 2 procent van de Nederlanders staat negatief tegenover verduurzaming. Lijkt me dat er geen enkele politieke partij is die het nog in zijn hoofd haalt dwars te gaan liggen bij het horen van goede plannen daarover. Of toch wel? (…)’

Bronnen
RTL Nieuws, 19 janari 2016: Grijs Nederland wil groen zijn
Zie ook
FluxEnergie, 19 januari 2016: Kwart van de Nederlanders staat open voor een maatschappelijke energiedialoog

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.