foto: New Energy Coalition

Waterstofregio Noord-Nederland zet deeltijds ambassadeur in

Ad Van Wijk.

Ad van Wijk is bij New Energy Coalition begonnen aan de opdracht om als waterstof-ambassadeur de positie van Noord-Nederland als de waterstofregio te behouden en verder te versterken. New Energy Coalition, Gasunie en de provincie Groningen haalden hem hiervoor naar Groningen.

Van Wijk zal twee dagen per week werken aan de beste voorwaarden om de noordelijke waterstofeconomie vorm te geven. Hij gaat werken aan een waterstof-roadmap waarin onder andere adviezen, Europese subsidies en overzichten van wettelijke kaders en vereiste aanpassingen van bestaande wet- en regelgeving aan bod komen. Verder werkt Van Wijk aan een thematisch programma om de vele waterstofprojecten in het noorden van het land op gang te krijgen.

Van Wijk staat bekend als voorstander van een noordelijke waterstofeconomie. Hij beschikt over ingangen bij overheden, kennisinstellingen en bedrijven. Als deeltijds hoogleraar ‘future energy systems’ aan de TU Delft heeft hij volgens New Energy Coalition “een brede en diepgaande kennis over energiesystemen en heeft tevens uitgebreide ervaring met grootschalige duurzame energie en industrie. Daarnaast heeft professor Van Wijk als voormalig ceo van Econcern –dat onder meer offshore windpark Prinses Amalia realiseerde– uitgebreide ervaring in investeringen in duurzame energie en de ontwikkeling van de Nederlandse energiesector.”

De waterstofambassadeur is ook aan onderzoeksinstituut KWR, waar hij het onderzoeksprogramma ‘energie en water’ vormgeeft. Hij is lid van de Noordelijke Innovation Board om de energietransitie te realiseren. In 2007 werd hij verkozen tot Nederlandse ondernemer van het jaar. Daarnaast schreef hij verschillende boeken over energie, één ervan met de opvallende titel ‘Hoe kook ik een ei.’ In zijn nieuwe functie zal hij ze vermoedelijk vooral moeten leggen en uitbroeden.

New Energy Coalition

New Energy Coalition is de kennis- en netwerkorganisatie voor energietransitie voortgekomen uit het samengaan van de stichting Energy Valley, de Energy Academy Europe organisatie en Energy Delta Institute. Het vormt een bredere en voortdurend uitbreidende coalitie met kennisinstellingen als TNO, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen, met de energiesector, overheden en de industrie.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.