Wise: ‘DELTA 100% groen? Het is een truc’

DELTA claimt: 'Vanaf 1 januari schoonste grote energieproducent'

17 december 2015 – De aankondiging van het Zeeuwse energiebedrijf DELTA dat het per 1 januari alleen nog groene stroom verkoopt is een ’truc’, dat zegt Peer de Rijk, directeur van de anti-kernenergieorganisatie Wise.

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Anti-kernenergieorganisatie Wise vindt dat energiebedrijf Delta knollen voor citroenen verkoopt met de aankondiging dat alle particuliere en zakelijke klanten per 1 januari groene stroom krijgen. (…) Wise-directeur Peer de Rijk vindt dat gegoochel. “Je verkoopt de grijze stroom van eigen centrales aan anderen en je koopt groene stroom in voor je eigen klanten. Dat is de gemiddelde Nederlandse mix van kolen, gas, atoom en groen, maar nu voorzien van Garanties van Oorsprong van windenergie uit een Europees land. Het is de bekende truc met groene labels. Voilá, windstroom voor iedereen! Met een simpele afkoopactie vergroent Delta zogenaamd zijn klantenbestand.” Volgens De Rijk lost deze ’truc’ niks op. “Zolang Delta een kerncentrale exploiteert, zal het qua duurzaamheid laag blijven scoren. Er is meer nodig om je milieublazoen op te poetsen.” (…)’

In een reactie meldt DELTA dat er nog te weinig groene energie is om iedereen te voorzien en dat de kerncentrale geen en de gasgestookte Sloecentrale relatief weinig CO2 uitstoot.

Uit een bericht van de website van Wise
‘(…) Nu kondigt Delta zelfs met veel poeha aan dat vanaf 1 januari alle klanten groene stroom zullen krijgen. Hoe doen ze dat? De gascentrale in Vlissingen en de kerncentrale in Borssele draaien toch gewoon door? Daar komt van alles uit, maar zeker geen groene stroom. We hebben het even uitgezocht:
Delta verkoopt voortaan alle grijze stroom (gas- en atoom) die ze zelf produceert op de stroommarkt. Andere leverancier kopen die stroom dan in voor hun klanten. Voor de Delta-klanten wordt vervolgens natuurlijk ook weer gewoon stroom ingekocht op de markt (de gemiddelde Nederlandse mix van kolen, gas, atoom en groen), maar nu voorzien van GvO’s (Garanties van Oorsprong) van windenergie uit een Europees land. Het bekende trucje met de groene labels. Voilá, groene windstroom voor iedereen!
Op zichzelf heeft dit natuurlijk wel een bepaalde werking; als alle energiebedrijven hun grijze stroom (kolen, gas, atoom) op de markt zouden aanbieden en zelf met GvO’s vergroende stroom aan de klanten zouden leveren zou de grijze stroom onverkoopbaar overblijven – en dus zouden de vervuilende centrales nog sneller dichtgaan. Maar Delta weet heel goed dat er altijd partijen zullen zijn die niets geven om hun imago en die het dus prima vinden om de door Delta geproduceerde atoomstroom te verkopen. Met een simpele afkoop-actie vergroent Delta zogenaamd haar hele klantenbestand. Zeeland blijft opgescheept met het probleem van het hoogradioactieve kernafval, de kans op ongelukken, de hoge kosten van ontmanteling waarvoor Delta niet het geld hoeft op te hoesten en ga zo maar door.
Het klinkt leuk, de stap van Delta. Maar het lost niets op. In het onderzoek dat wij – samen met 5 andere organisaties – jaarlijks doen naar de duurzaamheid van de energiebedrijven zal Delta nauwelijks beter gaan scoren. Dit jaar bleef Delta steken op een 4.4. Zolang ze de kerncentrale in bezit houdt zal ze laag blijven scoren. (…)’

Bronnen
PZC, 17 december 2015: Wise-directeur Peer de Rijk: Delta poetst met trucje milieublazoen op (via Blendl)
Wise, 16 december 2015: Energiebedrijf Delta 100% groen? Echt niet!

Zie ook
FluxEnergie, 14 december 2015: DELTA claimt: ‘Vanaf 1 januari schoonste grote energieproducent’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.