Aandeelhouders Chevron en ExxonMobil tegen ‘groene stresstest’

Aandeelhouders Chevron en ExxonMobil tegen ‘groene stresstest’

26 mei 2016Aandeelhouders van Chevron en ExxonMobil woensdag pleitten voor openheid over de invloed van klimaatverandering op het bedrijfsresultaat. Het voorstel haalde het niet, maar kreeg veel steun. Bovendien gaat het Witte Huis de transparantie mogelijk afdwingen, aldus de Wall Street Journal.

Net als bij Shell, drongen ook activistische aandeelhouders bij Chevron en ExxonMobil tijdens de aandeelhoudersvergaderingen deze week aan op een duurzamere koers voor de bedrijven. Ze wilden een ‘groene stresstest’, waarmee de bedrijven transparant zijn over hoe klimaatverandering de bedrijfsresultaten beïnvloedt.

Het voorstel werd bij zowel Chevron als ExxonMobil afgewezen door de aandeelhouders, maar kregen wel veel meer steun dan klimaatgerelateerde voorstellen in de geschiedenis van de twee grootste Amerikaanse olie- en gasbedrijven, aldus de Wall Street Journal.

Uit het bericht van de Wall Street Journal
‘(…) Preliminary results showed 41% support from Chevron investors that cast ballots and 38% support at Exxon, an indication that more mainstream shareholders like pension funds, sovereign-wealth funds and asset managers are starting to take more seriously the threat of a global weaning from fossil fuels. (…)’

Mogelijk moeten de oliereuzen toch doen wat onder meer het pensioenfonds van de staat New York van ze vraagt. Woensdag maakte het Witte Huis bekend een voorstel voor te bereiden dat bedrijven verplicht meer openheid te geven over hun bijdrage aan klimaatverandering, wat ze daaraan (willen) doen en welke invloed klimaatverandering heeft op hun bedrijfsvoering, zo meldt de Wall Street Journal.

De besturen van beide bedrijven zitten niet te wachten op de verduurzaming.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De Exxon-leiding probeerde de voorstellen te pareren door te benadrukken dat het bedrijf steeds balanceert tussen de wereldwijd groeiende vraag naar energie en de groeiende vraag naar maatregelen tegen klimaatverandering.
Exxon zegt dat het zich al lang bewust is van de gevaren van klimaatverandering. Maar beleid om het tegen te gaan moet evenwichtig over de hele wereld worden ingevoerd tegen betaalbare prijzen. Oplossingen moeten kunnen meebewegen met golven van de internationale economische groei, aldus bestuursvoorzitter Rex Tillerson. (…)’

Exxon-baas John Watson ziet niet in waarom hij het risico van klimaatverandering voor zijn bedrijfsresultaat zou moeten rapporteren. Hij ziet zelfs kansen door klimaatverandering, omdat het de transitie van kolen naar relatief schoner gas zou versnellen. ‘I hope to gain market share in some areas’, citeert de Wall Street Journal hem.

Bronnen
Wall Street Journal, 25 mei 2016: Exxon, Chevron Shareholders Narrowly Reject Climate-Change Stress Tests
Wall Street Journal, 25 mei 2016: White House to Push Companies for More Disclosure on Greenhouse Gas Emissions
Wall Street Journal, 25 mei 2016: Chevron Boss Says Climate Change Could Help Business – Energy Journal
NOS, 25 mei 2016: Aandeelhouders Exxon weren vergroening
FluxEnergie, 25 mei 2016: Slechts 3 procent voor resolutie 19, Follow This toch tevreden
FluxEnergie, 23 mei 2016: Welke koers? Deze week: Shell, Exxon en Chevron

Foto: Chevron

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.