Foto: MarcDorleijnFotografie

Afvalhout maakt paprikateler klimaatakkoord-proof

Aansluiting-warmtenet NH Paprika Alton

Glastuinbouwgebied Alton (Heerhugowaard) heeft zich officieel aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Groentekweker NH Paprika heeft zich als eerste glastuinbouwbedrijf aangesloten op het net. Daarmee wordt het volledig klimaatneutraal en klimaatakkoord-proof.

Marcel Numan van NH Paprika is zo de eerste paprikakweker in Nederland die volledig klimaatneutraal zijn paprika’s teelt. De warmte is afkomstig van de bio-energiecentrale van HVC, die gestookt wordt op afvalhout dat huishoudens en bedrijven inleveren bij afvalbrengstations.

Tijdens de aansluiting van NH Paprika op het warmtenet ondertekenden de provincie Noord-Holland, HVC, Ondernemersvereniging Oval, de gemeenten Heerhugowaard en Koggenland, Greenport NHN, Rabobank en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord ook het Gebiedsakkoord Alton en omliggende buitengebied. Hierin zijn concrete afspraken opgenomen over toekomstige ontwikkelingen in het gebied. Het gebiedsakkoord betreft een brede set van afspraken over onder meer het creëren van ruimte voor de glastuinbouw, bedrijfsverplaatsingen vanuit het buitengebied naar Alton, een toekomstbestendige en duurzame energie- en warmtevoorziening, de aanleg van glasvezel en het optimaliseren van de bereikbaarheid van het gebied. Daarbij is de ingebruikname van het warmtenet de eerste stap in de realisatie van de doelstellingen.

“Waar men in Den Haag nog druk aan het onderhandelen is, werkt de glastuinbouwsector al aan de uitvoering. Dit project is klimaatakkoord-proof en bewijst waartoe de glastuinbouwsector in staat is,” stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van sectororganisatie LTO Glaskracht en van de klimaattafel Glastuinbouw.

“Omdat de kassen in het Altongebied in Heerhugowaard een grote warmtevraag hebben, kan hier ook een forse verduurzaming worden gerealiseerd,” zegt Arjan ten Elshof, directeur bij HVC. “De aansluiting van NH Paprika op het warmtenet is een belangrijke stap, maar dan zijn we er nog niet. We gaan de komende jaren aan de slag met verdere uitbreiding van het warmtenet in Heerhugowaard, waarbij ook woningen worden aangesloten. Ook onderzoeken we de kansen voor geothermie in het Altongebied.”

CO2-reductie

Glastuinbouw gebruikt veel energie en stoot daarmee ook veel CO2 uit. In het Altongebied vindt ruim 30% van het totale energieverbruik van de gemeente Heerhugowaard plaats. Partijen investeren daarom samen in het creëren van de juiste randvoorwaarden, zodat glastuinbouwbedrijven hier duurzaam kunnen ondernemen. Zo willen ze de CO2-uitstoot in het Alton gebied in 2030 met 75% gereduceerd hebben ten opzichte van 1990.

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.