ANVS gaat in gesprek met ‘Petten’ over veiligheid

ANVS gaat in gesprek met ‘Petten’ over veiligheid

13 september 2016De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) gaat gesprekken voeren met directie, management en medewerkers van de kernreactor in Petten over de gevolgen van de financiële problemen voor de veiligheid. Dat schrijft minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Vorige week ontstond ophef toen een interne notitie van NRG – de uitbater van ‘Petten’ – uitlekte. Een ingehuurde nucleaire deskundige concludeerde in het stuk dat de veiligheid in Petten minder prioriteit heeft dan de financiële problemen van het bedrijf. ‘Fundamentele onveiligheid’ zou het gevolg zijn.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Schultz van Haegen dat de ANVS niet twijfelt aan de veiligheid. Wel vreest de inspectiedienst dat op termijn risico’s kunnen ontstaan door de slechte financiële situatie van de reactor. De ANVS gaat gesprekken aan met de directie en medewerkers van de NRG en laat onderzoek doen door het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA.

Uit de Kamerbrief van Schultz van Haegen
‘(…) De ANVS concludeert op basis van de verzamelde inspectiebevindingen dat er op dit moment geen twijfel bestaat over de nucleaire veiligheid bij NRG te Petten. Wel bestaan er risico’s op termijn gezien er sprake is van een verslechterde financiële situatie die leidt tot risico’s voor de continuïteit van de Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (Stichting ECN). (…)
In opdracht van de ANVS vindt van 4 tot 11 oktober 2016 een INSARR-missie (verplichting vanuit de vergunning, focus op veiligheid) bij de NRG-HFR plaats. Op 11 oktober zullen de resultaten van deze missie bekend worden gemaakt aan de ANVS. (…)
Tijdens de eerder genoemde INSARR missie die in oktober plaatsvindt zal ook een kleinschalig assessment naar de veiligheidscultuur plaatsvinden. Begin 2017 volgt op verzoek van ANVS en NRG een ISCA-missie: een speciale missie gericht op onderzoek veiligheidscultuur. Beide assessments worden uitgevoerd door de IAEA waardoor er sprake is van een grote mate van deskundigheid en onafhankelijkheid. Deze IAEA missies zijn er onder andere op gericht een beeld te krijgen van de ‘diepere lagen’ van de veiligheidscultuur (en dat bestaat uit meer dan wat zichtbaar en direct merkbaar is).
Naast deze onafhankelijke missies van de IAEA voert de ANVS de komende weken een aantal gesprekken met de directie, het management en medewerkers van stafafdelingen en de bedrijfsunits van NRG. Ingegeven door de zorgen over de onzekere (financiële) situatie van NRG/ECN in relatie tot de wijze waarop dit mogelijk invloed heeft op het veiligheidsgedrag van het personeel van NRG. (…)’

Bronnen
Minister Schultz van Haegen, brief aan de Tweede Kamer, 12 september 2016: Situatie Petten naar aanleiding van media aandacht
NOS, 12 september 2016: Schultz: gesprekken met personeel Petten over veiligheid
Noordhollands Dagblad, 12 september 2016: Reactor Petten veilig, wel extra onderzoeken
FluxEnergie, 8 september 2016: ‘Veiligheid kernreactor Petten staat niet voorop’
FluxEnergie, 8 september 2016: Kernreactor Petten: ‘Wij kunnen de last van het nucleair afval niet dragen’

Foto: NRG

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.