elektrische deelauto Lombok www.lokaleenergieetalage.nl/

City Deals: elektrische deelauto’s voor duurzame nieuwbouwprojecten

elektrische deelauto Lombok www.lokaleenergieetalage.nl/

Elektrische deelauto’s moeten woningbouwprojecten groener, schoner en energie-onafhankelijker maken. Daartoe heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven maandag City Deals gesloten met zeven grote steden. De projecten moeten leiden tot minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bekrachtigde de projecten maandag met het ondertekenen van City Deals met Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn. De ondertekening van de City Deal ‘elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’ is het startpunt voor een driejarig programma.

5.000 woningen

Met de deals willen de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Zuid-Holland, de zeven steden en verschillende grote private partijen samen ervaring opdoen met het delen van elektrische auto’s in combinatie met door woningen opgewekte zonne-energie. Door de opgedane kennis te delen, kunnen innovaties vervolgens voor meer bouwprojecten in Nederland worden ingezet.

In elke stad doen de komende drie jaar minimaal twee bouwprojecten mee, laten de ministeries weten. In totaal gaat het om de oplevering van meer dan 5.000 woningen en 200 elektrische deelauto’s. Door de introductie van deelauto’s zijn veel minder parkeerplaatsen nodig, wat de woningen beter betaalbaar maakt. De energie voor de elektrische deelauto’s wordt opgewekt met zonnepanelen en in een aantal projecten gaat de accu van de auto’s een rol spelen bij de energievoorziening in de wijk. Zo kunnen stilstaande auto’s straks als onderdeel van een slimme laadinfrastructuur overtollige energie opslaan voor later gebruik.

Minder parkeerplaatsen, meer groen

De betrokken partijen verwachten veel van het project. Door minder parkeerplaatsen aan te leggen ontstaat er ruimte voor meer groen, meer kinderspeelplaatsen of voor extra fietsparkeerplekken, stellen ze. Daarnaast nemen mensen die auto’s delen volgens hen eerder de fiets of bus in plaats van de auto. En, benadrukken ze, de elektrische auto’s stoten niets uit. Dit alles moet een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving en luchtkwaliteit.

Lees ook:

Auteur: JanPieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.