Energierekening extra omhoog door gemeentelijke belasting

Energierekening extra omhoog door gemeentelijke belasting

22 november 2016Omdat steeds meer gemeenten belasting heffen op kabels en leidingen, willen netbeheerders hun tarieven fors verhogen, met tenminste 15 euro per jaar. Voor de consument, die ook te maken heeft met hogere stroomprijzen, lijkt de energierekening volgend jaar in totaal 50 euro hoger te worden, aldus het AD.

Netbeheerders als Stedin, Alliander en Enexis hebben toezichthouder ACM gevraagd hun tarief per huishouden met minstens 15 euro te mogen verhogen. De hoogste verhoging in jaren, aldus het AD. De netbeheerders berekenen hiermee de precariobelasting door, een heffing die sommige gemeenten heffen op kabels en leidingen.

Uit een bericht van het AD
‘(…) In een poging hun inkomsten te vergroten, hebben tientallen gemeenten die de afgelopen jaren stilletjes ingevoerd. Per gemeente gaat het gemiddeld om 2 miljoen euro aan opbrengsten. (…)
Volgens COELO-onderzoeker Corine Houben is de precario voor gemeenten zo aantrekkelijk omdat de netbeheerders het opgelegde bedrag netjes over alle inwoners in hun regio moeten verdelen. Zo betalen de twee miljoen klanten van Stedin – inclusief inwoners van gemeenten die geen precario kennen – mee aan de de taks – 11,7 miljoen per jaar, liefst 88 euro per huishouden – die Den Haag rekent. ,,Zo houden zij slim hun lokale lasten deels buiten zicht van hun inwoners en betalen inwoners van andere gemeenten nog mee ook.” (…)’

Voor grootverbruikers van water en stroom gaat de energierekening tot tien procent omhoog. Belangenvereniging VEMW is woedend en dreigt naar de rechter te stappen als de ACM de tariefverhoging van de netbeheerders goedkeurt. De stijging zou in strijd zijn met de wet en Europese regels. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verdedigt zijn leden in De Limburger door te stellen dat de kabels en leidingen hen bij het aanleggen en het onderhoud geld kosten voor onder meer verkeersmaatregelen.

Uit een bericht van De Limburger
‘(…) Al met al gaat de energienota voor een gemiddeld gezin in 2017 fors omhoog met wel 50 euro. Want naast de netwerkkosten stijgt ook de belasting waarmee het Kabinet de aanleg van windparken en andere duurzaamheidsmaatregelen betaalt: de Opslag Duurzame Energie. Een gemiddeld gezin betaalt 17 euro extra, een groothandel 229 euro. Dat is een stijging van ruim een derde. De tarieven voor gas en licht zelf worden bovendien voor het eerst in jaren ook duurder, bleek twee weken geleden al. Volgens Zeeuwse energieleverancier Delta gaat het om 15 tot 20 euro per huishouden. „Nuon, Essent en Eneco volgen die normaliter altijd”, zegt Ben Woldring, directeur-eigenaar van vergelijkingssite Gaslicht.com. (…)’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de precariobelasting afschaffen, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Bronnen
AD, 22 november 2016: Energienota flink omhoog door belastingtruc gemeenten
AD, 22 november 2016: Nota voor energie 50 euro hoger (via Blendle)
AD, 22 november 2016: Energienota omhoog: nodig of onzin? (via Blendle)
De Limburger, 22 november 2016: Energienota stijgt zeker 50 euro (via Blendle)

Zie ook 
FluxEnergie, 17 november 2015: ‘Weg met de precarioheffing op netwerken’
FluxEnergie, 17 december 2016: Gemeentelijke belasting op leidingen explosief gestegen

Foto: Enexis

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.