aanbieldrs groene stroom, foto: Paul Tolenaar

‘Zelfproducerende consumenten dwingen energieleveranciers tot nieuwe rol’

WISE: ‘Twee maal zoveel aanbieders groene stroom’

Als energieleveranciers nog een rol willen spelen in een toekomst waarin hun klanten steeds zelfvoorzienender worden, zullen ze zich snel moeten voorbereiden op drie kantelpunten. Dat benadrukt een studie van Ernst & Young. In 2021 zou het eerste al bereikt kunnen zijn. 

Serge Colle, hoofdadviseur Global Power & Utilities bij consultancybureau Ernst & Young, denkt dat de Europese energie industrie over paar jaar zal constateren dat 2022 het jaar was dat een fundamenteel ander energie systeem geboren werd. ‘We tellen af naar een kantelpunt’, stelt hij in een studie die het bureau deed: zodra de elektriciteit die eindgebruikers zelf opwekken hetzelfde kost als energie uit het net, wordt het economisch aantrekkelijk om af te schakelen. Energieleveranciers die daar niet tijdig op inspelen, kunnen dan overbodig worden.

Digitaal, gedecentraliseerd

Hoewel Colle niet zegt te verwachten dat grote groepen klanten het netwerk meteen zullen verlaten, zal het feit dat ze die keuze hebben wel bijdragen aan het de snelheid waarmee een digitaal, gedecentraliseerd energie systeem zal ontstaan.

De consultants voorzien drie kantelpunten in die omwenteling:

  1. het moment dat zelfopgewekte energie hetzelfde kost als energie van het net. De consultants berekenen die tijdstippen op basis van de verwachte netstroomprijs tussen 2015 en 2050, en de verwachte kosten van een zelfopweksysteem op zon en batterijen. In Australië kan zo’n zelfproducerend systeem in 2021 al  goedkopere stroom bieden dan het net, in Europa dat naar verwachting een jaar later zijn.
  2. het moment dat elektrische’s auto net zo betrouwbaar en goedkoop zijn als wagens met de gebruikelijke verbrandingsmotoren. De consultants verwachten dat dat wereldwijd rond 2025 het geval zal zijn.
  3. het moment dat het elektriciteitstransport duurder wordt dan de kosten van het lokaal opwekken en opslaan van energie. De eerste regio die daarmee te maken krijgt, verwachten de adviseurs, is het de noordoosten van de Verenigde Staten, in 2039.

“prosumenten”

Op het moment dat consumenten “prosumenten” worden, krijgen energieleveranciers onder meer te maken met complexe integratievraagstukken, stijgende onderhoudskosten, nieuwe concurrenten en nieuwe beleidsmaatregelen. Willen de energieleveranciers dat overleven, dan zullen ze moeten investeren in een digitaal netwerk en nieuwe bedrijfsmodellen.

Tegelijkertijd zien de auteurs kansen voor wie wel op tijd meedraait. Energieleveranciers zouden een rol kunnen nemen in het opzetten van microgrids, waarmee gemeenschappen van verschillende zelfproducerende huishoudens hun energievoorziening op elkaar afstemmen. Ze zouden een grotere rol kunnen gaan spelen in de opkomst van de elektrische auto’s, en de manier waarop deze ingezet kunnen worden om het elektriciteitsnetwerk te stabiliseren. Of ze zouden nieuwe digitale middelen kunnen bieden om energie op nieuwe manieren te verhandelen, bijvoorbeeld met blockchain of slimme contracten.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.