Marcellus schaliegaswinning, VS - Ruhrfisch 2009, CC BY-SA 3.0

Geen schaliegas voor Nederland

Ruhrfisch [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer donderdag laten weten dat hij geen toekomst ziet voor schaliegas in Nederland. Er zullen geen vergunningen meer worden afgegeven om daarnaar op zoek te gaan.

“Schaliegas is geen optie meer voor Nederland”, constateert minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In de komende Structuurvisie Ondergrond zullen geen locaties meer aangewezen worden voor schaliegaswinning. Hij oogst daarmee lof van tegenstanders van de omstreden gaswinningsmethode, die vrezen dat het schaliegas voor bodem-, lucht- en watervervuiling en bodeminstabiliteit.

Commerciële exploitatie

Oud-minister Kamp besloot in 2015 al dat in Nederland tot 2020 mocht niet naar schaliegas worden gezocht voor commerciële exploitatie. In andere landen wordt momenteel juist sterk in de techniek geïnvesteerd. Zo hoopt Rusland met nieuwe technieken in staat te zijn nog veel schaliegas te kunnen winnen in moeilijke gebieden als de Siberische Bazhenov, naar verwachting het grootste schaliegaswingebied ter wereld. Shell investeert veel in de productie van schaliegas uit reserves in de Verenigde Staten, Canada en Argentinië, kondigde topman Ben van Beurden begin dit jaar aan.

Woordvoerders van CDA, ChristenUnie en GroenLinks laten weten erg blij te zijn met Wiebes’ beslissing. Ook de milieubeweging is opgetogen met de duidelijkheid die de minister met deze uitspraak verschaft. Het bedrijf Cuadrilla, dat eerder proefboringen in de Noordoostpolder en Brabant wilde verrichten, zal op zoek moeten alternatieve plannen. Eerder probeerde het de gemeente Boxtel te dwingen om een beoogde boorlocatie beschikbaar te stellen. Driekwart van de Nederlandse gemeentes liet daarop weten zich tegen proefboringen naar schaliegas te keren.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.