Gemeenteraad Rotterdam wil af van overslag steenkool

De energietransitie wordt voelbaar in de Rotterdamse haven

De gemeenteraad van Rotterdam wil de steenkooloverslag in hun haven afbouwen. Een meerderheid stemde gisteravond in met een motie van GroenLinks, en vraagt havenwethouder Adriaan Visser (D66) om een afbouwstrategie te maken. 

De Rotterdamse steenkoolverslag is momenteel de grootste van Europa. Dagelijks wordt er twee miljoen kilo overgeladen, waarvan een groot gedeelte naar Duitsland gaat. Cees Bos, bestuurder FNV Havens, liet vorige week al weten dat hij afbouw onzin vindt, omdat dat het probleem alleen maar zou verplaatsen. De vakbond denkt dat het sluiten van kolencentrales en -overslagbedrijven in Nederland ongeveer 2.800 gezinnen treft, en pleit voor een compensatiefonds van 600 tot 800 miljoen euro. PvdA stelt daartegenover dat de overstap naar schone industrie juist nieuwe banen oplevert.

Protest

Het Havenbedrijf werkt momenteel aan de verlenging van het leasecontract van EMO, de grootste kolenoverslag in de Rotterdamse haven, dat op 30 juni 2018 verloopt. Verlenging zou betekenen dat het bedrijf tot 2043 kan blijven opereren. Dat is in strijd met het klimaatakkoord van Parijs, vinden de tegenstanders. Zij hopen dat de kolenoverslag in de haven in 2030 beëindigd wordt, net als in de haven van Amsterdam, de tweede kolenhaven van Europa.

Begin oktober stuurden zes lokale en nationale milieuorganisaties al een brief aan de gemeenteraad van Rotterdam, waarin zij de gemeente als grootaandeelhouder van de haven vroegen om maatregelen te nemen. Vorige week protesteerden ook Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie tegen de doorvoer van steenkool, en organiseerden PAX, ActionAid en het tijdschrift Vice Versa een ‘kolencruise’ door de haven van Amsterdam. Steenkool staat voor hen niet alleen gelijk aan de uitstoot van CO2, maar ook aan grootschalige milieuaantasting en mensenrechtenschendingen in herkomstlanden als Colombia en Zuid-Afrika.

Bronnen:

  • NOS, 15 november 2017, ‘Rotterdamse gemeenteraad wil af van steenkooloverslag’
  • AD, 15 november 2017, ‘Rotterdam wil af van steenkool in de haven’
  • brief aan de gemeenteraad van Rotterdam, 3 oktober 2017, Betreft: Concrete stappen tbv uitfasering van kolen in de Rotterdamse haven
  • Het Parool, 15 maart 2017, ‘Steenkool verbannen uit de Amsterdamse haven’
  • persbericht FNV Havens, 3 november 2017, ‘FNV Havens: Kolenoverslag verplaatsen naar buitenland helpt milieu niet’

Lees ook:

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.