foto: Koen Mortelmans

Greenchoice wil Qurrent overnemen

Greenchoice wil concullega Qurrent overnemen. De groene energieleverancier heeft dit voornemen voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de toezichthouder op de Nederlandse energiemarkt. Door de krachten met Qurrent te bundelen, wil Greenchoice naar eigen zeggen de duurzame energiemarkt in Nederland versterken en de energietransitie verder versnellen.

Als ACM het licht op de in dit geval erg toepasselijke kleur groen zet neemt Greenchoice 100% van de aandelen in Qurrent over van Stichting Doen, het fonds van de Goede Doelen Loterijen. Greenchoice is voor 30% in handen van Eneco en voor 70% van Energie Concurrent BV. Over de overnameprijs blijft het windstil en zonlichtloos.

Momenteel telt Greenchoice ongeveer 400.000 klanten en Qurrent 120.000. “De overname past in onze groeiambitie en draagt direct bij aan onze missie om de Nederlandse lokale energietransitie te versnellen,” zegt Evert den Boer, algemeen directeur van Greenchoice. “De schaalvergroting en efficiëntie die we bewerkstelligen, zorgt voor extra slagkracht en bereik.”

“Stichting Doen is trots op de vernieuwende impuls die Qurrent heeft gegeven aan de energietransitie, door de combinatie van levering van groene energie, energiebesparing en eigen opwek,” aldus Anneke Sipkens, algemeen directeur van Doen. “De pioniersfase is afgerond en wij zijn blij dat door de krachtenbundeling met Greenchoice sneller en meer Nederlanders bereikt kunnen worden.”

Uiterlijk 1 oktober zou de krachtenbundeling een feit moeten zijn. Hun totaal aantal klanten groeit daarmee naar meer dan een half miljoen. Greenchoice gaat na de overname meer dan honderd lokale energieprojecten en -coöperaties ondersteunen. “Qurrent is net als Greenchoice al jaren actief partner van lokale duurzame energieprojecten. Samen hebben we de kennis en ervaring om ook met lokale opwek- en besparingsprojecten nog meer vaart te maken,” stelt Den Boer.

Qurrent bezit geen eigen productiemiddelen. Zijn zichtbaarheid dankt het vooral aan de shirts van Feyenoord. Ook bundelt lokaal opgewekte groene stroom en vermarkt die. Vermoedelijk zal Qurrent blijven bestaan als merknaam, maar hoe de krachtenbundeling in de praktijk zal verlopen is nog niet duidelijk.

Invloed op de prijzen?

Op rtlz.nl, de Nederlandse RTL-site met zakelijk nieuws, spreekt Hans Kok, directeur van vergelijkingssite pricewise.nl, zich voorzichtig uit. “In principe juichen wij een consolidatie op horizontaal niveau niet toe, omdat er aanbod verdwijnt en er daardoor minder keuze is voor de klant. Dat heeft vaak een prijsopdrijvend effect,” merkt hij er op. Tegelijk ziet hij ook voordelen in de overname, omdat de vraag naar groene stroom toeneemt, terwijl het aanbod nog relatief beperkt is. Dat maakt hem relatief duurder dan grijze of groene stroom uit het buitenland. Doordat Qurrent en Greenchoice zijn allebei bedreven zijn in lokale duurzame energie kunnen ze hun krachten bundelen en opschalen in inkoop of eigen productie. In die context kunnen de prijzen volgens Kok dalen.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.