Delta Borssele energienetwerk, foto Paul Tolenaar

Groen datacentrum gebruikt oude kolencentrale Borssele

Deel van Delta verkocht; wat blijft er over?

The Green Bay gaat een milieuvriendelijk datacentrum bouwen naast de oude kolencentrale van Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). Door zich daar te vestigen, verwacht het datacentrum het oude koelwaterbassin te kunnen hergebruiken, en gebruik te kunnen maken van Borssele’s uitbreidde energieinfrastructuur, waaronder een toekomstig zonnepark.

Welbeschouwd is Borssele een betere vestigingsplaats dan Amsterdam, waar de meeste datacenters zitten, concludeert The Green Bay. Het heeft snelle glasvezelverbindingen met de Randstad, en is als plek waar de energie van zee aan land komt, rijkelijk voorzien met energieinfrastructuur. Die zal het bedrijf met een capaciteit van 30 Megawatt (MW) nodig hebben om klanten als Huawei van serverruimte te kunnen voorzien.

Kostenefficiënt

‘Mega datacentrum, mega kostenefficiënt’, kopt het bedrijf op haar website. Met het project zou een investering van 140 miljoen euro gemoeid zijn. Met de keuze voor Borssele is het voor het beoogde gebouw van 30.000 vierkante meter beduidend minder kwijt dan wanneer het vergelijkbare ruimte in Amsterdam zou willen bemachtigen. Bovendien moet de energieleverantie in Zeeland zekerder zijn dan in Amsterdam, waar het netwerk zwaar belast wordt. Op haar beurt, hoopt The Green Bay het net te kunnen balanceren met de batterijen die het zal gebruiken om pieken en dalen in de aanvoer van wind- en zonne-energie op te vangen.

Behalve de zeewaterkoeling van de oude kolencentrale verwacht The Green Bay in Borssele gebruik te kunnen maken van een aansluiting op het energieschakelstation van Tennet. De warmte die vrij zal komen, hoopt wethouder Ad Schenk te kunnen gebruiken voor een lokaal warmtenet. Naast het datacentrum en de gemeente, zijn ook Royal HaskoningDHV, het Zeeuwse energiebedrijf Delta, bouwbedrijf ASK Romein en Huawei betrokken. De bouw moet in mei 2019 afgerond zijn.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.