Heropstart Belgische ‘scheurtjescentrales’ mogelijk weer uitgesteld

Na de noodstop: Heropstart Tihange 1 uitgesteld naar eind september

28 september 2015 – Het is niet zeker dat de twee ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2 op 1 november heropgestart kunnen worden. Er komt eerst een (Amerikaans) onderzoek naar de rapportage van Electrabel over de veiligheid.

Bij de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 werden haarscheurtjes ontdekt in het omhulsel van de reactoren. Daarop werden beiden centrales op 25 maart 2013 stilgelegd voor nader onderzoek. De geplande heropstart op 1 juli j.l. werd niet gehaald en is uitgesteld naar 1 november.
Maar ook dat is inmiddels niet zeker. Gerard Mestraliet, de baas van Engie (dat eigenaar is van Electrabel, de eigenaar van de Belgische centrales) maakte zaterdag bekend dat de heropstartdatum mogelijk weer uitgesteld moet worden.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) [Mestraliet:] “Wij hebben het dossier in juli bij de Belgische autoriteit voor nucleaire controle (Fanc) neergelegd. Die heeft het aanvaard en een onafhankelijke Amerikaanse consultant aangesteld om het te onderzoeken”, aldus Mestrallet. Hij moet toegeven dat hij niet kan garanderen dat de kalender van 1 november zal gerespecteerd worden. “Het ontsnapt ons”, aldus de Fransman. (…)’

Het stilliggen van de twee reactoren kost Engi zo’n € 35 mln euro per maand. In juli was Engi met de Belgische staat overeengekomen dat deze reactoren nog tien jaar mochten draaien en dat Engie daarvoor jaarlijks € 20 mln zou betalen.
Voor de vier andere reactoren (Doel 4, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3) is een vergelijkbare overeenkomst in voorbereiding.
Behalve Doel 3 en Tihange 2 ligt momenteel ook Tihange 1 stil. De reactor Tihange 1 kreeg na een noodstop extra onderhoud aan het brandbeveiligingssysteem en wordt naar verwacht deze week weer opgestart.
Sommige bronnen melden dat in België een stroomtekort kan dreigen door o.a. het stilliggen van de kernreactoren.

Bronnen
De Morgen, 27 september 2015: Engie-topman onzeker over heropstart scheurtjescentrales
Zie ook
FluxEnergie, 21 september 2015: Heropstart Tihange 1 uitgesteld naar eind september
FluxEnergie, 24 september 2015: ‘Stroomtekort in België.’ ‘Nee hoor, helemaal geen stroomtekort’
Foto: Kerncentrale Tihange (Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.