OR Eneco vraagt gemeenten om harde verkoopvoorwaarden

Eneco neemt Eni België over

Heroverweeg verkoop, of stel in ieder geval harde voorwaarden op rond duurzaamheid en werkgelegenheid. Dat vragen 3.500 Eneco-medewerkers in een brief aan de betrokken wethouders en raadsleden van de gemeenten die nog moeten stemmen over verkoop van de aandelen. 

“We hopen natuurlijk dat de gemeenten betrokken mede-eigenaar willen blijven”, stelt de brief die is ondertekend door Willem Hofman, voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR). Als gemeenten toch tot verkoop over gaan, denkt het Eneco-personeel, zouden zij harde garanties moeten vragen “om onze en ook uw duurzame toekomst bij een eventuele nieuwe aandeelhouder zeker te stellen”.

‘Stel harde voorwaarden’

Toekomstige aandeelhouders zouden de duurzame strategie voor het bedrijf moeten onderschrijven en een langetermijnhorizon moeten hebben, vindt de COR. Daarnaast moet de werkgelegenheid van de huidige medewerkers gegarandeerd worden.

Voor het eind van de maand moeten alle gemeentelijke aandeelhouders stemmen over verkoop van de aandelen. De gemeenteraad van Rotterdam besloot haar 32 procent aandelen al te verkopen, terwijl Den Haag, goed voor ruim 16 procent, ze behoudt. Onder meer Dordrecht, Delft, Amstelveen, Aalsmeer en Ameland moeten nog stemmen.

Hoop op Delft, Dordrecht en kleinere gemeenten

Ook coöperatie-platform GreenCrowd stuurde al een vergelijkbare brief naar alle betrokken raadsleden, vertelde oprichter Jan Willem Zwang FluxEnergie 12 oktober op de Vakbeurs Energie. Uit de reacties maakt hij op dat er nog hoop is Delft en Dordrecht tegen zullen stemmen. Samen met Den Haag en de kleinere gemeentes, zouden ze dan toch nog een aanzienlijk deel van de aandelen in publieke handen kunnen houden.

Zelf haalde GreenCrowd inmiddels bijna 20 miljoen aan toezeggingen op van betrokken burgers en bedrijven, die Eneco’s initiatieven op het gebied van duurzaamheid voort willen zetten door vrijkomende aandelen op te kopen.

Bronnen:

  • NOS, 22 oktober 2017, ‘Ondernemingsraad Eneco waarschuwt gemeenten: denk goed na’
  • Nu.nl, 22 oktober 2017, ‘Personeel Eneco schrijft open brief aan aandeelhouders’

Lees ook:

Foto: Eneco

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.