RVO

SDE+-najaarsronde stevent af op meer duurzame energie dan ooit

SDE+ najaar 2018

Momenteel beoordeelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de 5.907 ingediende energieprojecten, die samen goed zijn voor een jaarproductie van maar liefst 35,1 petajoule. De verwachting is dat na deze beoordeling de energieopbrengst van deze SDE+ ronde die van eerdere rondes kan overtreffen.

Dat betekent volgens minister van economische zaken en klimaat Eric Wiebes (VVD) dat er voor hetzelfde budget steeds meer duurzame energie kan worden opgewekt. Alle aanvragen samen zijn goed voor een claim van ruim 7,7 miljard euro. Opvallend is het grote aandeel zonne-energie, goed voor 5.636 projecten. Ook het grote aantal projecten voor wind op land valt met 153 op. De minister lijstte dit op in een brief aan de Tweede Kamer.

Duurzame energieopwekking wordt door schaalvergroting en technische ontwikkelingen steeds efficiënter. In deze najaarsronde is dat goed te zien bij zonne-energie; de techniek wordt steeds goedkoper, waardoor er steeds minder subsidie nodig is. De regering wil via SDE+-subsidies die ontwikkeling versnellen.

De SDE+-regeling werkt als een veiling en stimuleert aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen, waarbij alle projecten en technologieën met elkaar concurreren. Dat lokt kostenreductie uit. Met name wind- en zonne-energie is de afgelopen jaren fors goedkoper geworden.

Budget vermoedelijk opgesoupeerd

Voor de huidige najaarsronde is 6 miljard euro beschikbaar. “Met 7,7 miljard aan aanvragen zal het voor de najaarsronde 2018 beschikbaar budget waarschijnlijk nagenoeg worden uitgeput,” vermoedt Wiebes. “Een aantal projectaanvragen valt af omdat zij niet voldoen aan de vergunningsvereisten of de vereisten van technische en financiële haalbaarheid.” Het beschikbare budget is het maximale bedrag dat in totaal tijdens de looptijd van projecten aan subsidie betaald kan worden. De werkelijke kasuitgaven hangen af van de marktwaarde van energie en de daadwerkelijke energieproductie. De SDE+-subsidie wordt immers pas uitgekeerd op basis van werkelijke energieproductie. Aanvragers die in deze ronde geen subsidiebeschikking krijgen, kunnen in een volgende ronde opnieuw meedingen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.