Staatssecretaris Mansveld: ‘Een showcase op weg naar Parijs’

DUURZAMEDINSDAG03605_web2 september 2015 – Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft gisteren namens het kabinet de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst genomen. ‘Het is een showcase op weg naar Parijs. Het laat zien dat duurzaamheid steeds verder doordringt in de samenleving.’

Op de dag waarop dezelfde staatssecretaris namens het kabinet bekend maakte dat er beroep zou worden aangetekend in de ‘Urgenda-klimaatzaak’ moest ze er natuurlijk wat over zeggen. ‘Het Kabinet begint snel met de uitvoering van het vonnis. Er lopen een aantal onderzoeken naar de beste manier om dat te doen. Begin volgend jaar nemen we daar een besluit over. Maar het Kabinet gaat ook tegen de uitspraak in beroep, omdat we vraagtekens hebben bij de manier waarop de rechter de beleidsruimte van de overheid interpreteert. Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor andere beleidsterreinen. En dat willen we door een hogere rechter nog eens goed laten toetsen.’

Dit jaar hield Bas Eickhout, nummer 1 in de Trouw Duurzame Top 100, de Duurzame Troonrede. ‘Misschien moeten we ook verder kijken? Hoe komt het toch dat het thema duurzaamheid in Nederland zo gepolariseerd is?’’ Hij pleitte ervoor dat duurzaamheid niet als links of rechtse hobby wordt neergezet. ‘Duurzaamheid is voor ons allemaal’.

Er werden verschillende prijzen toegekend voor duurzame initiatieven.
Op het gebied van energie waren dat er twee. Eén voor ‘Subcoal pellets’ (N+P Group, brandstof voor energiecentrales gemaakt uit afval) en één voor een voedseldistributie met elektrische trikes (Foodlogica, bezorgsysteem in Amsterdam, met zonnecellen opgeladen).

De duurzame lintjes gingen dit jaar naar:

Paul Polman (CEO van Unilever)
voor zijn jarenlange inzet op het gebied van duurzaamheid. Onder Polmans leiding introduceerde Unilever het Unilever Sustainable Living Plan, dat beoogt de omvang van het bedrijf te verdubbelen, de milieuvoetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd haar positieve maatschappelijke impact te vergroten. De jury van Duurzame Dinsdag honoreert ook Polmans inzet voor duurzaamheid in nevenfuncties bij o.a. het International Business Council van het World Economic Forum en het World Business Council for Sustainable Development.

Roger H. J. Cox (advocaat en partner/bestuurder bij Paulussen Advocaten te Maastricht)
Hij is als strategisch adviseur betrokken bij duurzame ontwikkeling en bij transitieprocessen op zowel nationaal als internationaal niveau. Hij is lid van de Business Advisory Council van het Amerikaanse Cradle to Cradle Product Innovation Institute, het Platform van Stichting Urgenda, de Raad van Advies van de bedrijvenvereniging De Groene Zaak en van het Platform Duurzame Gebiedsontwikkeling.
Roger Cox is tevens oprichter van de stichting Planet Prosperity Foundation, waarmee hij in 2007 de klimaatfilm An Inconvenient Truth een maandlang gratis in 20 bioscopen vertoonde en waarmee hij ook het duurzaamheidsconcept Cradle to Cradle in Nederland hielp introduceren.

Bernice Notenboom (klimaatjournaliste, beroepsavonturierster en klimaatactiviste). Ze is met name bekend geworden door de televisieserie ‘Klimaatjagers’ (VPRO en Canvas). Ze schreef lange tijd voor National Geographic. In 2007 was ze de eerste Nederlandse vrouw die op ski’s de Zuidpool bereikte, een tocht van 1.000 kilometer. In 2010 schreef ze het boek ‘Tegenpolen’ over haar expedities naar Siberië, Groenland, de Zuidpool en de Noordpool. Bernice maakt zich bijzonder grote zorgen over (de gevolgen van) het snelle smelten van het ijs in de poolgebieden.

Bronnen
Persbericht Duurzame Dinsdag, 2 september 2015: Staatssecretaris Wilma Mansveld neemt Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst.
Zie ook:
FluxEnergie, 2 september 2015: Duurzame Troonrede: ‘Ik schaam me voor Nederland’
F
luxEnergie, 31 augustus 2015: Morgen weer ‘Duurzame Dinsdag’
FluxEnergie, 31 augustus 2015: Niet-genomineerde duurzame energie-ideeën

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.