gaswinning bij slochteren eo. Paul Tolenaar

TNO: ‘Nederland kan binnen vier jaar afhankelijk zijn van gasimport’

gaswinning bij slochteren eo. Paul Tolenaar

De afgelopen vijftig jaar was Nederland op het gebied van aardgas zelfvoorzienend, maar sinds de aardbevingen is de gasproductie gehalveerd. Uit een studie van TNO blijkt dat Nederland over vier jaar al afhankelijk kan zijn van buitenlands gas. Wil Nederland niet afhankelijk worden van buitenlandse mogendheden, dan moet de energietransitie snel moeten worden ingezet. 

Nederland is mogelijk over vier jaar al afhankelijk van buitenlands gas, stelt TNO in het whitepaper ‘Van exporteur naar importeur – de verander(en)de rol van aardgas in Nederland’ dat het 30 augustus publiceerde. Afhankelijk van de snelheid van de energietransitie en productie van het Groningse veld en de zogeheten kleine aardgasvelden, zou dat ook over acht of twaalf jaar kunnen zijn. Aardgas speelt een cruciale rol in de energieconsumptie: het zorgt voor de helft de geproduceerde elektriciteit en verwarmt nu nog 96 procent van de Nederlandse huishoudens.

Huidige keuzes bepalen toekomstige afhankelijkheid van VS, Australië en Rusland

Dat Nederland snel kan terugschakelen, blijkt wel uit de vermindering van de aardgasbaten sinds 2013, het jaar na de grote aardbeving in Huizinge. Aardgas droeg toen nog voor bijna vijf procent bij aan de staatsbegroting, stelt TNO, terwijl het aandeel van de aardgasbaten in 2017 nog maar minder dan één procent bedroegen. “Deze opmerkelijke ontwikkeling heeft zich vrijwel in stilte voltrokken”, zegt onderzoeker Lucia van Geuns, “Een financieel uitzonderlijke prestatie. Het geeft aan dat we de omslag als land aankunnen.”

(tekst loopt door onder de video)

Nederland importeert al gas uit Noorwegen en Rusland, maart voert dat momenteel voor een deel weer door naar andere landen. De Noorse productie zal echter naar verwachting geleidelijk teruglopen en import vanuit Rusland stuit op politieke bezwaren. Wel zou vloeibaar gas (LNG) per schip geïmporteerd kunnen worden, vooral uit de VS en Australië, als een prijsoorlog van het Russische Gazprom de LNG-industrie ‘geen doodssteek’ geeft.

Versnelde energietransitie

Geïmporteerd gas is hoogcalorisch en moet met stikstof worden gemengd voordat het gebruikt kan worden door Nederlandse huishoudens, die nu laagcalorisch gas gebruiken. Om dat te verhelpen, kunnen huishoudelijke installaties geschikt worden gemaakt voor hoogcalorisch gas, schrijft De Volkskrant, maar het ligt meer voor de hand dat de politiek mikt op een versnelde energietransitie. Door verouderde infrastructuur nu te vervangen door elektrische technologie op wind, water of zon, stelt een onderzoeksteam van de Stanford universiteit in een publicatie in Joule, kan het nog lukken om in 2050 volledig te draaien op nieuwe bronnen, zoals afgesproken in de Parijs-akkoorden.

Als Nederland op tijd weet over te schakelen naar een 100 procent elektrisch aangedreven maatschappij op zon-, wind- en waterkracht, berekenden de onderzoekers, besparen Nederlanders in 2050 per persoon jaarlijks 4.374 dollar aan de schade die de vervuiling van een niet-overschakelde energievoorziening zou aanrichten. Nemen we daarnaast verantwoording voor de vervuiling die we elders aanrichten, dan komt die jaarlijkse besparing neer op bijna elf duizend euro per persoon. Als we dat geld nu investeren in de transitie, becijferen ze, zal de energierekening in 2050 veel lager zijn dan nu.

Bronnen:

Lees ook:

Foto: gaswinning bij Slochteren e.o., Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.