Vlaamse investeringssteun voor drijvende zonnepanelen

Vlaams minister van energie Bart Tommelein (VLD) geeft voor het eerst investeringssteun aan een energieproject met drijvende zonnepanelen. Hij geeft de nv Floating PV maximaal 2,05 miljoen euro vanuit een budget voor de ondersteuning van innovatieve hernieuwbare energieprojecten.

“Als overheid steunen wij nieuwe technologieën tot ze marktrijp zijn,” legt Tommelein uit. “We verwachten een hoger rendement van drijvende zonnepanelen omdat ze kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.” Onderzoek wees uit dat het water de productiviteit van zonne-panelen gunstig beïnvloedt, onder meer door zijn koelende werking en de reflectie van het zonlicht.

Floating PV zal vijf hectare drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel, in de Antwerpse Kempen. Het gaat om zonnepanelen die verschillende innovatieve technieken integreren: zonnetracking waardoor de panelen meedraaien met de zon, een zich aanpassende hellingshoek, dubbelzijdige zonnepanelen en actieve koeling. De graad van innovatie is bepalend voor de ondersteuning vanuit een speciaal fonds voor innovatieve hernieuwbare energieprojecten. De investeringssteun voor dit project bedraagt 25% van de in aanmerking komende kosten.

Nederland

Dergelijke drijvende zonnepanelen zijn een nieuwigheid in Vlaanderen. In onder meer Japan en China bestaan ze al, maar ook Nederland staat al een eind verder. De plannen voor de aanleg van zonneparken in Tynaarlo en Zwolle –eveneens op zandwinningsplassen– zijn al ver gevorderd. Verder wil een consortium van bedrijven en kennisinstellingen 15 kilometer uit de kust van Scheveningen de eerste Nederlandse drijvende zonnecentrale op zee bouwen. Het Nederlandse ministerie van economische zaken en klimaat steunt dit initiatief met 1,4 miljoen euro.

Onderwerpen: ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.