foto: Gasunie

Air Products mag stikstofinstallatie Zuidbroek bouwen

De Nederlandse gastransportnetbeheerder Gasunie heeft de opdracht om de drie luchtscheidingsinstallaties voor de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek (Groningen) te bouwen toevertrouwd aan het Amerikaanse Air Products. De stikstofinstallatie is nodig om geïmporteerd aardgas door het toevoegen van stikstof dezelfde kwaliteit te geven als gas uit Groningen.

De bouw van de stikstofinstallatie is het gevolg van de afbouw van de gaswinning in Groningen. De Nederlandse regering heeft besloten de gaswinning in Groningen de komende jaren stapsgewijs af te bouwen. Al in 2022 moet de productie van Groningengas teruggebracht zijn tot onder het niveau van 12 miljard kuub per jaar. In 2030 moet de gaswinning volledig zijn beëindigd.

Om op korte termijn de afhankelijkheid van Groningengas te verminderen zal Nederland meer gas moeten importeren vanuit het buitenland. Dit gas heeft echter een andere samenstelling dan het gas uit Groningen. “De bouw van de nieuwe stikstofinstallatie is een noodzakelijke maatregel om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Ze maakt een reductie van ongeveer 7 miljard kuub Groningengas per jaar mogelijk,” zegt Bart Jan Hoevers, managing director van Gasunie. Anders dan België en Duitsland past Nederland zijn gasnetten en gastoestellen niet aan het in de toekomst te leveren aardgas aan, maar het aardgas aan de infrastructuur en de apparaten. Niet iedereen vindt dit echter de beste keuze.

Timing

Air Products werkt al sinds 1980 samen met Gasunie. Naar verwachting zal het in het najaar van 2019 beginnen met de bouwwerken in Zuidbroek, na afronding van het vergunningentraject en nadat het terrein bouwrijp is gemaakt. De stikstofinstallatie wordt einde 2021 of in 2022 in gebruik genomen en zal ongeveer 180.000 kubieke meter stikstof per uur kunnen produceren.

De gekozen locatie heeft al een lange energiegeschiedenis achter de rug. Tijdens het archeologisch vooronderzoek zijn onder meer vuurstenen pijlpunten en messen en houtskoolresten uit vuurhaarden teruggevonden uit de Steentijd (4.000 à 5.000 jaar voor Christus).

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.