Claus uit de mottenballen

Clauscentrale in Maasbracht.

RWE heeft besloten om zijn gasgestookte elektriciteitscentrale Claus C in Maasbracht nabij Roermond uit de mottenballen te halen. Einde 2020 moet ze weer beschikbaar zijn voor het elektriciteitsnet.

Het energiebedrijf motiveert deze beslissing met de toenemende vraag naar regelbaar vermogen en met positieve ontwikkelingen op de groothandelsmarkt. Ook de eventuele mogelijkheid om de centrale rechtstreeks aan te sluiten op het Belgische elektriciteitsnet speelde mee.

Het duurt naar verwachting twee jaar voordat de centrale weer commercieel beschikbaar is voor alvast het Nederlandse netwerk. “Om te beginnen heeft ze een onderhoudsbeurt nodig,” legt ceo Roger Miesen van RWE Generation uit. “Ze ligt al vier jaar stil. Er is wel onderhoud gedaan, maar alles moet weer in topconditie worden gebracht. Daarmee zorgen we ervoor dat Claus C weer stabiel en veilig kan produceren voor een langere periode.”

Ondertussen is het van belang geschikt personeel te vinden. “Toen Claus C uit bedrijf ging, zijn alle medewerkers elders ondergebracht, deels op andere locaties van RWE. Een aantal mensen vond elders een baan. Voor hen moeten we nu vervangers zoeken.”

Nationale CO2-vloerprijs

Afgelopen week kondigde het kabinet de invoering aan van een nationale CO2-bodemprijs, bovenop het Europese ETS. RWE vindt dit een onverstandige ontwikkeling. “Een aanvullende nationale maatregel zal niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de beperking van CO2-uitstoot op Europees niveau. Ook ontstaat hiermee een gevaar voor de leveringszekerheid in Nederland. De moderne Nederlandse gascentrales spelen een grote rol in de betrouwbaarheid van het energiesysteem,” legt Miesen uit. “Een CO2-bodemprijs drijft de kosten op en duwt deze centrales uit de markt. Dat is een risico voor de leveringszekerheid.”

België

RWE oppert al lang het idee om Claus C rechtstreeks aan te sluiten op het Belgische elektriciteitsnetwerk, “mits daarvoor het juiste investeringsklimaat wordt gecreëerd.” België heeft namelijk besloten om in 2025 afscheid te nemen van kernenergie en moet hiervoor alternatieven zoeken. Om deze transitie te faciliteren wil de Belgische regering een capaciteitsvergoedingsmechanisme invoeren en zou ze een vervroegde veiling kunnen organiseren in om investeringen in extra vermogen aan te trekken.

Claus C kan met de aanleg van een rechtstreekse verbinding een significante bijdrage leveren aan de Belgische leveringszekerheid. Toch lijkt de animo hiervoor in België gering. Expert Ronnie Belmans vertelde recent aan Fluxenergie dat het vanuit Belgisch standpunt interessanter kan zijn de bestaande interconnecties met het Nederlandse net in het algemeen te versterken, zodat België stroom kan aankopen bij de goedkoopste Nederlandse aanbieders van het moment. Met een rechtstreekse verbinding met een enkele Nederlandse centrale is die keuze er niet.

Over Claus C

Claus C is een van RWE’s grotere productiefaciliteiten. Ze is uitgerust met een recente gasgestookte gecombineerde stoom- en gasturbine. De centrale heeft een vermogen van 1.304 megawatt, met een efficiëntie van ongeveer 58%. Ter vergelijking: de krachtigste van de zeven Belgische kernreactoren, Tihange 3, heeft een vermogen van 1.046 megawatt. Claus C werd in 2012 in gebruik genomen, maar in 2014 werd ze stilgelegd vanwege slechte marktomstandigheden

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Claus uit de mottenballen”

Pat Rick|11.10.18|12:20

De belangen van de federale politiekers liggen dichter bij de Franse energiesector dan de Duitse. Daarom worden alternatieven van de hand gewezen en de afhankelijkheid van Engie in stand gehouden. We zien dat de Europese energiemarkt niet werkt als dit op nationaal niveau wordt gefrustreerd.

Als er nu geen rechtstreekse lijn mogelijk is vanuit de Maascentrale, is het mogelijk om Belgie via het Duitse net (indirect) te voorzien? TENNET heeft net extra capaciteit aangelegd met Duitsland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.