Eneco Groep, Hoofdkantoor Rotterdam Alexander, foto: Peter Hilz, Hollands Hoogte

Eneco met één been uit Luminext, De Haas met allebei uit Eneco

Foto van Hollandse Hoogte, voor onbeperkt gebruik tot eind 2019 (hun ref HH-71981997)

Eneco heeft een meerderheid in de aandelen van Luminext verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij RJT Finance. Bijna op hetzelfde moment deelde het energiebedrijf mee dat Jeroen de Haas op 1 september opstapt als CEO van Eneco.

Luminext is in Nederland marktleider op het gebied van slimme, energiebesparende systemen en software voor het beheren en besturen van de openbare verlichting. De betrokkenheid van een nieuwe investeerder biedt Luminext de kans om optimaal verder te groeien, zegt het bedrijf in een persbericht. Directeur Robert Tissing van RJT Finance neemt zitting in het bestuur van het bedrijf. Eneco blijft als minderheidsaandeelhouder actief betrokken bij de onderneming.

“We zien dat steeds meer gemeenten steeds grootschaligere slimme verlichtingsprojecten implementeren en ook internationaal zijn er kansen,” zegt Jan van de Ven, directeur van Luminext. “Tissing brengt hiervoor ondernemersgeest, financiële expertise en kennis van het internationale speelveld mee. Zijn actieve betrokkenheid helpt ons de groeiambities van Luminext te realiseren.”

Over het vertrek van De Haas is “in goed overleg overeenstemming bereikt,” zoals bij een dergelijk afscheid doorgaans gebeurt. De Haas (°1959) zetelt sinds juli 2000 in het bestuur van Eneco. Hij is sinds 1 januari 2007 voorzitter van zowel de raad van bestuur van Eneco Holding als die van Eneco Groep. In die periode evolueerde Eneco van een netwerkbedrijf en leverancier zonder eigen energieproductie tot een producent-leverancier van hernieuwbare energie en splitste het –door de wet hiertoe verplicht– zijn netwerkactiviteiten af via een nieuw netbedrijf, Stedin.

Geen eensgezindheid over verkoop

Het vertrek van De Haas kan te maken hebben met de voorgenomen verkoop van Eneco door een meerderheid van de huidige aandeelhouders, de Nederlandse gemeenten. In elk geval maakte persbureau ANP maandag bekend dat de centrale ondernemingsraad van Eneco naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam stapt om onderzoek te vragen naar het handelen van de raad van commissarissen van het energiebedrijf. Na de start van het verkoopproces einde vorig jaar werd er geklaagd dat de raad van commissarissen te weinig opkwam voor de belangen van de aandeelhouders en meer oog zou hebben voor het duurzame profiel van het bedrijf. Bovendien zorgt de mogelijke verkoop voor onzekerheid bij de 3.500 medewerkers van Eneco. ANP vernam van en niet nader genoemde “zegsman” dat het vertrek van De Haas zorgen baart omdat hij de belichaming zou zijn van de duurzame visie van het bedrijf.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.