Eneco Groep, Hoofdkantoor Rotterdam Alexander, foto: Peter Hilz, Hollands Hoogte

Dwingen aandeelhouders Eneco tot verkoop aan Shell of Total?

Foto van Hollandse Hoogte, voor onbeperkt gebruik tot eind 2019 (hun ref HH-71981997)

Bijna dertig gemeenten met aandelen Eneco zeggen het vertrouwen in de raad van commissarissen op, in de hoop zelf te kunnen bepalen aan wie ze het energiebedrijf verkopen. Dat zou het mogelijk maken het ‘groene’ Eneco te verkopen aan ‘grijze’ energiereuzen als Shell en Total, die op het energiebedrijf zouden azen. Eneco stelt een mediator aan om in het conflict te bemiddelen. 

In het langdurende gevecht rond de voorgenomen privatisering van Eneco, hebben 29 van de 53 aandeelhoudende gemeenten aangegeven geen vertrouwen in de commissarissen meer te hebben. Onder leiding van de Rotterdamse kolenwethouder Adriaan Visser (D66) verzetten zij zich tegen de invloed van Eneco’s bestuur, dat voorwaarden bij verkoop wil stellen om met name de ‘groene koers’ van het bedrijf te garanderen. Dinsdag 16 januari hebben de partijen zich wel akkoord verklaard met de komst van een onafhankelijke derde die als mediator moet gaan optreden. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Grijs of groen

De fossiele energiegiganten Shell en Total, de investeerders HAL en CVC en de nutsbedrijven Engie en Verbund, zouden interesse om een bod op Eneco uit te brengen. Maar terwijl de verkopende aandeelhouders alleen hun eigen belang hoeven te beschermen, moet de raad van commissarissen opkomen voor de belangen van alle betrokkenen: die van aandeelhouders, maar ook die van medewerkers en klanten.

In het geval van Eneco, dat met veel hernieuwbare energieprojecten een belangrijke rol in de Nederlandse energietransitie speelt, komt daar nog een groter maatschappelijk belang bij. Deskundigen als hoogleraar Hans Schenk waarschuwden daarom al tegen de voorgenomen privatisering en verkoop aan een groot grijs concern. Een kwart van de aandeelhoudende gemeentes weigert daarom aandelen te verkopen. Ook de ondernemingsraad en grote klanten als de NS, Albert Heijn en KPN lieten weten dat zij zwaar hechten aan Eneco’s groene koers.

Coup

Tientallen gemeenten lijken er echter van overtuigd te zijn dat hun burgers meer behoefte hebben aan vrijkomende inkomsten, dan aan de groene energieleveranties van Eneco. Dertig gemeenten die samen een ruime meerderheid van de aandelen in Eneco hebben, plegen een coup bij het energiebedrijf, concludeert het FD, dat de documenten inzag. De gemeenten zouden onder leiding staan van de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (D66). Visser kwam afgelopen jaar al in het nieuws, omdat hij geen gehoor wil geven aan een aangenomen motie in de Rotterdamse gemeenteraad om de kolenoverslag in de Rotterdamse haven versneld te beëindigen.

Namens een deel van de aandeelhouders heeft de aandeelhouderscommissie een brief gestuurd waarin het aankondigt het vertrouwen in de voltallige Raad van Commissarissen (RvC) op te zeggen, meldt Eneco zelf. ‘De AHC heeft november jl. een eenzijdig, onvolledig en incompleet rapport over bestuur en toezicht bij Eneco opgesteld en verspreid onder alle 53 aandeelhouders’, stelt het energiebedrijf. Het heeft de aandeelhouders een schriftelijke toelichting op het rapport gegeven, die volgens de aandeelhouderscommissie weer incompleet was. Vandaag komt een bijzondere vergadering van aandeelhouders bijeen.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.