Eneco Groep, Hoofdkantoor Rotterdam Alexander, foto: Peter Hilz, Hollands Hoogte

Wat moet ‘groen’ Eneco met ‘grijs’ E.On?

Foto van Hollandse Hoogte, voor onbeperkt gebruik tot eind 2019 (hun ref HH-71981997)

Eneco neemt de Nederlandse verkoop- en leveringsactiviteiten van Uniper Benelux over, maakten de bedrijven 20 februari bekend. Voor Eneco betekent dat 200.000 extra particuliere en zakelijke klanten van het voormalige E.On, dat met een 3.3 het allerslechtst scoort op de duurzaamheidsranking van de consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur&Milieu. Het ‘groene’ moederbedrijf krijgt daarmee een ‘grijze’ dochter. 

De overname is onderdeel van de groeistrategie van de Eneco Groep, stelt Eneco in haar persbericht: het zou Eneco mogelijkheden geven om te groeien op het gebied van duurzame energie en innovatieve energiediensten. Eerder deze week werd al bekend dat het conflict tussen de aandeelhouders en de commissarissen van Eneco beslecht zou zijn, waarmee het energiebedrijf, dat nu nog in publieke handen is, op haar beurt zelf weer verkocht kan worden aan een private partij.

Duurzaamheidsranking

Dat er bij E.On nog veel milieuwinst te halen is, blijkt wel uit het jaarlijks duurzaamheidsonderzoek dat de consumentenbond en de milieuorganisaties publiceren: E.On scoort daar de laagste score, vooral omdat het stroom levert van moederbedrijf Uniper, dat 33.000 MW van haar energie uit fossiele bronnen haalt en 1.900 MW uit kernenergie.

Met een 7.9 werd Eneco zelf als een voorloper op het gebied van duurzame energie betiteld. Het produceert veel stroom met relatief schone gascentrales (met WKK) en windenergie, constateerden de onderzoekers. Het bedrijf heeft momenteel nog niet voldoende genoeg capaciteit om  haar ruim 2 miljoen klanten van groene energie te voorzien. Het bouwt daarvoor verschillende nieuwe windparken op land. Daarnaast heeft het aandelen in Borssele 3 en 4, nieuwe windparken op de Noordzee die genoeg wind moeten opleveren om ongeveer 825.000 huishoudens van energie te voorzien.

Vooruitzichten

Wat Eneco voor de E.ON-tak betaald heeft, is niet bekend. Voor medewerkers en klanten verandert voorlopig weinig, behalve dat zij toegang krijgen tot groene energie. Daarnaast biedt Eneco hen mogelijkheden om hun verbruik zelf te regelen, bijvoorbeeld met een slim-laden app of een thuisbatterij met zonnepanelen. De mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.