beeld: Seamade

Financiering grootste Belgische offshore windpark afgerond

De financiering van Seamade is rond. Met een vermogen van 487 megawatt (MW) moet dit het grootste windpark in het Belgische deel van de Noordzee worden.

SeaMade is een samenwerking tussen Otary (70%), Engie (17,5%) en Eneco (12,5%). Samen staan ze in voor de gelijktijdige ontwikkeling van de concessies Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). Mermaid is de verst in zee gelegen Belgische concessie. Als afzonderlijk windpark zal Norther (370 MW) wel groter zijn.
De aandeelhouders van Otary zijn de investerings- en ontwikkelingsbedrijven Green Offshore en Power@Sea, waterbouwkundig specialist Deme en de groene energie-spelers Aspiravi en Elicio, het Waalse milieubedrijf SRIW Environnement, de Vlaamse en Waalse energie- en nutsholdingbedrijven Z-Kracht/Nuhma en Socofe. Via participaties in verschillende reeds operationele projecten hebben de Otary-partners ook al mee vorm gegeven aan de uitbouw van andere offshore windparken in de Belgische zone van de Noordzee en aan de vooruitlopende industrie. Hoewel het aandeelhouderschap ingewikkeld lijkt, zijn er toch krachtlijnen in te herkennen. Zo maakt Power@Sea, Green Power Deme al drie deel uit van de beursgenoteerde groep Ackermans & van Haaren en zijn de aandeelhouders van de andere Otary-partners allemaal Belgische overheden.

Werk op de plank voor Deme

De bouwwerken op zee worden opgestart in de zomer van 2019. Beide deelparken samen zullen in totaal 58 Siemens-Gamesa windturbines met een vermogen van 8,4 MW tellen. Twee substations in zee zullen instaan voor hun verbinding met het ‘stopcontact op zee‘ van transportnetbeheerder Elia. Deme en zijn dochterbedrijven zijn al gecontracteerd om de funderingen van de turbines, de substations en de nodige verbindingskabels te installeren. Die contracten zijn samen goed voor 500 miljoen euro.

Vanaf 2020 zal SeaMade hernieuwbare energie leveren vergelijkbaar met het verbruik van 485.000 huishoudens. Hierdoor is er ook een reductie van meer dan 500.000 ton CO2-uitstoot per jaar mogelijk. Nadat de negen geplande windparken in de Noordzee voltooid zijn, zal België hier beschikken over een totaal vermogen van 2.200 MW en offshore windenergie 10% dekken van de totale elektriciteitsbehoefte van het land. Een kwart daarvan zal afkomstig zijn van Seamade. Het project zal tijdens de ontwikkelings- en constructiefase 1.400 directe jobs opleveren en daarna honderd jobs zolang de turbines werken.

Financieringsrisico breed gespreid

Seamade wordt gefinancierd door een internationaal kredietconsortium bestaande uit de Europese Investeringsbank, het Deense exportkredietbureau EKF en vijftien commerciële banken (Santander, Bank of China, Belfius, BNP Paribas, Commerzbank, Rabobank, ASN Bank, ING, KBC, KfW Ipex, MUFG, Siemens Bank, Société Générale, SMTB en Triodos) uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, China, Japan en Spanje. De Europese Investeringsbank zegt een lening 250 miljoen euro toe via het Europees Fonds voor strategische investeringen (Efsi of Junker-plan). Het hele project kost ongeveer 1,3 miljard euro. Seamade inbegrepen staat de Europese Investeringsbank al mee in voor de financiering van 2.200 MW offshore windvermogen in het Belgische deel van de Noordzee.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Financiering grootste Belgische offshore windpark afgerond”

Pat Rick|05.12.18|17:57

Geweldig nieuws. Maar het is ook belangrijk dat het land ook genoeg reservecapaciteit houdt, omdat het niet altijd waait.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.