Jesse Klaver (GroenLinks): ‘We gaan de Klimaatwet aan een meerderheid helpen’

Jesse Klaver (GroenLinks): ‘We gaan de Klimaatwet aan een meerderheid helpen’

25 april 2016 – Jesse Klaver gaf zaterdag op het partijcongres van GroenLinks zijn eerste speech als lijsttrekker van deze partij. Hij beloofde o.a., samen met de PvdA, de Klimaatwet aan een meerderheid te helpen. 

In de toespraak sprak hij ook over het klimaat- en energiebeleid.
Fragmenten uit de speech
‘(…) Als er iets is waar wij als partij voor staan, dan is het de overtuiging dat wij verantwoordelijk zijn voor wat we achterlaten aan volgende generaties. (…) Het zijn niet de mensen die het hardste schreeuwen die Nederland veranderen, het is de stille meerderheid die de handen uit de mouwen steekt. (…) Energie-coöperaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Die wachten niet op Den Haag, zij beginnen zelf met schone energie. (…)
Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat als de fossiele industrie aan de touwtjes blijft trekken, het te langzaam gaat met de aanpak van klimaatverandering. (…) Stel je voor, geen kolencentrales, maar een Klimaatwet die organisaties en bedrijven gaat helpen om de omslag naar schone energie te maken. Gisteren zetten de wereldleiders hun handtekening onder het Klimaatakkoord van Parijs. Ik beloof jullie dit: ik ga de Klimaatwet met Diederik Samsom aan een meerderheid helpen. (…)’

In november vorig jaar presenteerden de PvdA en GroenLinks, in de aanloop naar de Klimaattop in Parijs, een Klimaatwet. Deze initiatiefwet legt klimaatdoelen vast in de Nederlandse wet: een vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 95% in 2050 en een 100% duurzame energievoorziening. De VVD verwierp het initiatief en noemde de wet ‘onrealistisch’. Ook werkgevers én werknemers noemden onlangs nog de plannen ’te ambitieus’. Eenzelfde oordeel had het Centraal Planbureau.

Bronnen
GroenLinks, 23 april 2016: Speech Jesse Klaver
Zie ook
FluxEnergie, 24 november 2015: PvdA en GroenLinks komen met klimaatwet
FluxEnergie, 9 maart 2016: ‘Plan van PvdA en GroenLinks voor Klimaatwet is erg ambitieus’
FluxEnergie, 12 april 2016: Werkgevers én werknemers vinden plannen voor Klimaatwet ‘te ambitieus’
Foto: GroenLinks

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.