foto; Engie

Kernreactor Doel 2 mag weer draaien

Kerncentrale van Doel

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactor Doel 2. De teams van eigenaar- uitbater Engie voeren momenteel de laatste controles uit op de systemen. Volgens hun huidige inzichten zal Doel 2 op 4 februari opnieuw aan het Belgische elektriciteitsnet worden gekoppeld.

Met de terugkeer van Doel 2 zal dan (samen met de operationele reactoren Doel 3, Doel 4, Tihange 1 en Tihange 3) 4.400 megawatt aan nucleaire productiecapaciteit beschikbaar zijn. Alleen Doel 1 en Tihange 2 liggen dan nog stil.

De systemen van Doel 2 werden vernieuwd in het kader van het investeringsprogramma van 700 miljoen euro voor de levensduurverlenging van de reactor met tien jaar. Doel 1 en 2 hebben elk een vermogen van 433 megawatt en zijn sinds 1975 in dienst. Daarmee zijn ze samen met Tihange 1 (962 megawatt) de oudste Belgische reactoren voor nucleaire elektriciteitsproductie.

Op maandag 23 april 2018 ontdekte Engie een klein lek in een leiding van een veiligheidskoelwatercircuit van Doel 1. Daarop werd de reactor stilgelegd, zoals de veiligheidsprocedures dat voorschrijven, en werd het geplande onderhoud van Doel 1 vervroegd.

Materiaalmoeheid

Omdat Doel 2 een gelijkaardige opbouw heeft, werd de overeenstemmende koelwaterleiding in Doel 2 ook gecontroleerd tijdens het periodieke onderhoud van de reactor. Ook daar was sprake van degradatie. Het probleem was er wel minder ver gevorderd. Engie verving daarop, naast de aangetaste leiding in Doel 1, ook een deel van dezelfde leiding in Doel 2. Intussen is uit analyses door externe laboratoria gebleken dat de degradatie van de leidingen werd veroorzaakt door materiaalmoeheid. Voor het Fanc moest er absoluut duidelijkheid komen over de oorzaak van de problematiek, vooraleer beide reactoren mochten heropstarten.

Het Fanc en zijn technisch filiaal Bel V gaan akkoord met de conclusie van die analyses. Reactor Doel 2 mag dan ook heropstarten. Om gelijkaardige problemen in de toekomst te voorkomen, moet Engie tijdens werkzaamheden voortaan een monitoring van de leidingen uitvoeren en moeten er follow-upinspecties van de leidingen gebeuren tijdens volgende revisies. In Doel 1 zijn de reparaties nog bezig, dus kan die reactor voorlopig nog niet opnieuw in werking worden gesteld. De geplande heropstartdatum van Doel 1 is 15 maart 2019.

Auteur: Koen Mortelmans

2 reacties op “Kernreactor Doel 2 mag weer draaien”

Pat Rick|28.01.19|12:10

De lage betrouwbaarheid en overschrijding van de levensduur van de kerncentrales kan volgens de logica niets anders betekenen dan deze af te schrijven en te sluiten. Het toch openhouden is opportunistisch en houdt risico’s in die de Belgische politiek niet kan dragen: men kan niet omgaan met het plots wegvallen van deze capaciteit en ook bij accidenten zal men de verantwoordelijkheid op andere niveaus afschuiven. Ondertussen protesteren wekelijks duizenden leerlingen voor beteren alternatieven.

Marco Willemse|08.05.19|15:02

Door deze ellende zijn bepaalde chemo medicijnen een lange tijd niet meer leverbaar, hoe zit het met kankerpatienten die aan de chemo zijn en dit middel niet meer kunnen krijgen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.