Foto: N-VA

Levensduurverlenging Belgische kernreactoren ligt weer op tafel

Bert Wollants.

Ook in de hernieuwbare energiesector wordt vandaag luidop de vrees uitgesproken dat België in 2025 niet alle zeven zijn kernreactoren voor elektriciteitsproductie zal kunnen sluiten, omdat er tegen die tijd onvoldoende alternatief aanbod zal zijn.

Toch had de federale regering in maart 2018 bevestigd dat de wettelijke voorziene sluitingsdata niet zouden worden gewijzigd. Op voorwaarde tenminste dat de leveringszekerheid niet in het gedrang zou komen. En daarvoor is de bouw van nieuwe, gasgestookte centrales nodig. Maar dergelijke centrales zijn onrendabel zolang de al lang afbetaalde kerncentrales (goedkopere) stroom leveren.

Federaal energieminister Marie Christine Marghem, die in 2015 de levensduurverlening van de oude kernreactoren Doel 1 en 2 goedkeurde, zou eindelijk een wetsvoorstel klaar hebben dat de nodige economische zekerheid biedt aan nieuwe gasgestookte centrales. Maar ze kon het niet indienen voor de val van de regering Michel, die sinds de uitstap van de N-VA een minderheidsregering is. De N-VA heeft zich overigens al herhaaldelijk uitgesproken voor een levensduurverlenging van de twee jongste kernreactoren, maar stond met die mening vrij alleen. De andere oppositiepartijen lijken echter weinig geneigd om de regering in de aanloop naar de verkiezingen te depanneren.

In een interview met De Morgen stellen zowel Alex Polfliet, ceo van Zero Emission Solutions, als Christophe Degrez, ceo van Eneco België, dat er vermoedelijk al te veel tijd is verloren om de nodige gascentrales nog tegen 2025 operationeel te hebben.

“Teksten voorleggen aan parlement”

“Een volledige kernuitstap tegen 2025 was en is geen haalbare kaart, dringend tijd dus voor een realistisch scenario,” geeft NVA-parlementslid Bert Wollants (foto) aan. Hij blijft erbij dat de optie om twee kernreactoren langer in dienst te houden volwaardig op tafel moet liggen. “De timing en methodiek van minister Marghem maken immers dat zelfs het bewuste wetsontwerp niet volstaat om de subsidies voor gascentrales toe te kennen. De minister wil dat haar opvolger in 2021 de subsidies kan toekennen. Wie dan een draaiende gascentrale wil hebben in 2025 kan niet wachten tot dan om bijvoorbeeld de vergunningen aan te vragen. Dan kom je hopeloos te laat.” Hij dringt erop aan dat minister Marghem alvast haar teksten zou voorleggen aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers, “zodat de parlementsleden hun werk kunnen doen.”

Auteur: Koen Mortelmans

1 reactie op “Levensduurverlenging Belgische kernreactoren ligt weer op tafel”

Pat Rick|02.01.19|18:38

Ongelooflijk! Hier manifesteert de NVA zich weer als partij van de bedrijven die goedkope stroom willen en zich eigenlijk verzetten tegen duurzaamheid. En bereid zijn grote risico’s te leggen bij de Belgische bevolking, want de houdbaarheidsdatum van de centrales is verstreken. Ook leggen ze risico’s bij buurlanden

Marghem kan nog steeds haar wetvoorstel indienen, en dan zal een meerderheid in het parlement een beslissing nemen. Met steun van de Groenen en socialisten zal het snel gedaan zijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.