Kerncentrale Doel (foto: Engie)

Kernreactoren Doel 1 en 2 veel langer onbeschikbaar dan voorzien

Kernreactor Doel 1 zal pas na 28 januari en kernreactor Doel 2 pas na 15 maart weer operationeel zijn. Dat meldt eigenaar-uitbater Engie. Beide reactoren, samen goed voor een zevende van de Belgische nucleaire capaciteit, liggen al lange tijd buiten dienst.

Volgens de oorspronkelijke planning had Doel 1 al sinds 10 december weer stroom moeten leveren en zou Doel 2 dit vanaf 31 december moeten doen. Doel 1 en 2, langs de linkeroever van de Schelde, ten noorden van Antwerpen, zijn de oudste en kleinste reactoren in het Belgische kernpark. Ze werden vanaf 1969 gebouwd en in 1975 in gebruik genomen. In 2003 besliste de toenmalige federale regering om ze in 2015, na veertig jaar dienst, definitief te sluiten. Maar in het voorziene sluitingsjaar zelf keurde de regering van toen een levensduurverlening van tien jaar goed, een omstreden beslissing.

Dat beide reactoren nu stilliggen heeft te maken met de uitvoering van een investeringsprogramma in het kader van deze levensduurverlenging van de tweelingcentrales. Engie investeert 700 miljoen euro in dit programma, waarbij bepaalde besturingssystemen integraal worden vernieuwd.

“In Doel 2 controleren de technische teams momenteel de werking van honderden vernieuwde systemen, uitrustingen en kringen die de centrale besturen. Het gaat hier om belangrijke en grondige inspecties die ervoor moeten zorgen dat de centrale in alle veiligheid weer kan worden opgestart,” stelt Engie.

In Doel 1 zijn de huidige werken en analyses een gevolg van een eerder gedetecteerd waterlek. De fasering van de lopende werkzaamheden met het herladen van de splijtstof in de reactor en de ingebruikname van de eenheden, is een complex proces. “Om die reden dient de heropstartplanning dan ook worden aangepast,” verantwoordt Engie het uitstellen van de heropstart.

Compensatie via Tihange

In parallel is de eerste fase van de betonherstellingswerken in Tihange 3 (langs de Maas ten zuidwesten van Luik) bijna afgerond. Engie probeert het uitstel in Doel deels te compenseren door een eerdere heropstart van deze kernreactor. “De uitwisselingen met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle over de heropstart van de unit verlopen constructief. De controles zullen de volgende dagen plaatsvinden. Als de resultaten hiervan positief zijn en het Agentschap haar toestemming geeft, zou Tihange 3 ten vroegste op 7 januari weer aan het net gekoppeld kunnen worden, in plaats van 2 maart zoals oorspronkelijk gepland.”

Voorlopig lijkt er geen gevaar op een stroomtekort deze winter. “Engie werd aanvankelijk gevraagd om te voorzien in 750 megawatt bijkomende lokale capaciteit, maar heeft inmiddels al 1.273 megawatt extra of moduleerbare productiecapaciteit kunnen vrijmaken.” Engie beheert 44% van de geïnstalleerde elektriciteitsproductie in België, met onder meer twintig actieve centrales en 154 windturbines op het land. Naast de twee nucleaire centrales gaat het om dertien aardgasunits, een centrale op hoogovengas, twee biomassacentrales en de pomp-waterkrachtcentrale van Coo.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Kernreactoren Doel 1 en 2 veel langer onbeschikbaar dan voorzien”

Pat Rick|19.12.18|15:45

Wordt er nu fors geinvesteerd om de centrales nog 6 jaar lang open te houden? Er zullen zich in die 6 jaar nog meer problemen voordoen, want de centrales zijn te oud

Het openhouden van de centrales is vooral goed voor de bedrijven die een lage stroomfactuur wensen. Voorstander is NVA, de partij die vooral de belangen behartigt van bedrijven (en als ze stemmen nodig hebben trekken ze de communautaire/migratiekaart)

NVA gaat factuur van kernuitstap bij de mensen leggen (na verkiezingen in mei)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.