Kernreactor Doel 4 mag heropstarten

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft Engie de goedkeuring gegeven om reactor Doel 4 terug op te starten. Die is met een vermogen van 1.039 megawatt (MW) op Tihange 3 (1.046 MW) na, de krachtigste kernreactor van het land.

Conform de eerder door Engie aangekondigde planning zal Doel 4 tegen 15 december weer elektriciteit kunnen leveren. Vanaf dan zullen Doel 3 (1.006 MW), Tihange 1 (962 MW) en Doel 4 weer operationeel zijn. De vier overige Belgische kernreactoren voor elektriciteitsproductie liggen dan echter nog altijd stil.

Reactor Doel 4 was op 6 augustus 2018 stilggelegd voor gepland periodiek onderhoud en betoninspecties in de bunkerlokalen. De voorbije maanden hebben de onderhouds- en inspectieteams van Engie zeven dagen op zeven en bijna 24 uur op 24 gewerkt aan het realiseren van de door veiligheidsautoriteit gevraagde maatregelen. Uit de laatste inspecties blijkt dat de bunker, die zich bevindt in het niet-nucleair gedeelte van de centrale, voldoet aan alle normen.

Extra capaciteit gevonden

Om de bevoorradingszekerheid in België te garanderen en om de verplichtingen tegenover zijn eigen twee miljoen klanten na te komen, heeft Engie sinds september maatregelen genomen om meer dan 1.200 megawatt bijkomende lokale capaciteit vrij te maken. Zo is de gasgestookte centrale in Vilvoorde (even ten noorden van Brussel) na een akkoord met de huidige, Bulgaarse eigenaar EMGB heropgestart. Deze centrale, met een vermogen van 255 MW, lag sinds 2014 stil. De optimalisatie van het rendement van de eigen thermische centrales leverde 100 MW op en de installatie van extra mobiele generatoren op verschillende sites 410 MW. Het beheer van de energievraag van industriële klanten was goed voor 500 MW. Verder zet Engie nog altijd eigen thermische en hydraulische centrales in Frankrijk, Nederland en Duitsland in.

Groene verf

Zowat tegelijkertijd met de aankondiging van de heropstart van Doel 4 beukte Christophe Degrez, ceo van Eneco België, in een interview in De Tijd, volop tegen de kerncentrales aan. “We moeten het debat over de kerncentrales niet meer voeren. Er is geen draagvlak meer in België. Ze gaan dicht,” aldus Degrez. “De bocht is al genomen.” Degrez voelt zich sterk door de overeenkomst die Eneco sloot met offshore windpark Seamade, dat in 2020 operationeel moet zijn. Door dit contract kan hij de belofte waarmaken om tegen 2025 al zijn huishoudelijke klanten te beleveren met groene energie van eigen (zee)bodem. “We onderscheiden ons daarmee echt van andere (n.v.d.r.: grote) leveranciers die voornamelijk in groene verf investeren: ze verkopen hun stroom alleen als groen mogen omdat ze garanties van oorsprong kopen in landen als Noorwegen of IJsland,” prikt hij de concurrentie.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Kernreactor Doel 4 mag heropstarten”

Pat Rick|12.12.18|17:11

Ooit gaan de kerncentrales dicht, is een open deur. Maar wanneer en tegen welke voorwaarden? En wie gaat dat betalen?

Blijkbaar moet er politieke druk zijn, want we zien ook dat Engie de centrales kan optimaliseren en zo 100 MW creert.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.