Engie waarschuwt: ‘Mogelijk drie kernreactoren onbeschikbaar in winter 2019-2020’

Kerncentrale Tihange.

Mogelijk zullen tijdens de winter van 2019-2020 de drie oudste Belgische kernreactoren tegelijk onbeschikbaar zijn. Dat heeft Philippe Van Troeye, de baas van Engie België, geschreven in een brief aan federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR).

Niet alleen de producenten van hernieuwbare energie, maar ook de Belgische media hebben gunstige winden nodig. Dankzij zo’n gunstige wind waaide een kopie van de brief de redactielokalen van Le Soir binnen, een van de belangrijkste kranten van Franstalig België. Het resultaat ervan is dat iedereen nu op de hoogte is van het risico op elektriciteitstekort tijdens de komende winter. Al is de situatie vergelijkbaar met die van vandaag: er liggen nu ook drie reactoren stil. Maar het plotse uitvallen van een vierde reactor zou wel een probleem zijn.

Vlak voor het begin van de huidige winter had de minister gefulmineerd tegen Engie, omdat het te laat over de gelijktijdige onbeschikbaarheid van verschillende kernreactoren had gecommuniceerd. Nu zit Electrabel veilig. Dat de brief ruchtbaarheid kreeg is te verklaren door het huidige politieke klimaat in België. Onder meer een huidige zaak over mogelijke fraude bij het toekennen van humanitaire visa wordt er een welles-nietes opgevoerd over wie wanneer en door wie op de hoogte was gebracht van mogelijke overtredingen. Bovendien is de brief ook naar transmissienetbeheerder Elia gestuurd.

Doel 1 en 2 en Tihange 1 zijn samen goed voor 1.872 megawatt, 31,6% van het Belgisch nucleair vermogen. In de huidige planning liggen de drie reactoren vanaf midden 2019 tot november-december 2019 stil wegens onderhoudswerken. Maar Engie sluit niet uit dat deze werken langer zullen duren. De drie reactoren, die sinds 1975 draaien, hadden normaal al in 2015 uit dienst moeten worden genomen. Maar de federale regering besloot toen hun levensduur met tien jaar te verlengen, een omstreden beslissing, die bovendien slechts in extremis werd genomen. Mee daarom waren er nadien extra onderhoudswerken nodig, zoals deze gepland in 2019.

Nieuwe analyse

Of Marghem iets zal doen met de aangereikte informatie is niet duidelijk. Ze heeft alvast nog geen strategische reserve gecontracteerde om tijdens de komende winter een mogelijk capaciteitstekort op te vangen. Volgens Le Soir heeft ze na het ontvangen van de brief Elia gevraagd om een nieuwe analyse uit te voeren, op basis van de nieuwe informatie. Er is nog tijd genoeg om een strategische reserve aan te leggen. Alleen… de huidige regering is ontslagnemend en in mei zijn er nieuwe verkiezingen. Daarna kan de vorming van een nieuwe regering maanden duren. Vanaf dan is de leveringszekerheid de verantwoordelijkheid van de nieuwe minister. En als er tegen dan geen strategische reserve is vastgelegd, kan die voor dezelfde situatie staan als Marghem aan het begin van de huidige winter, zodat er vervuilende en verouderde productiemiddelen moeten worden ingezet om de leveringszekerheid te waarborgen.

Auteur: Koen Mortelmans

1 reactie op “Engie waarschuwt: ‘Mogelijk drie kernreactoren onbeschikbaar in winter 2019-2020’”

Pat Rick|21.01.19|11:52

Waarom worden de 3 reactoren tegelijk in onderhoud genomen? Zijn er wel genoeg technici? Of is het beter alle technici aan 1 reactor te laten werken en dat die dan in kortere tijd weer beschikbaar is?

De kerncentrales moeten zgn goedkope stroom leveren, maar de energieprijzen voor de burgers zijn niet lager. Iemand verdient hier dus goed aan

Ook wordt zo het vertrouwen in politiekers en de politiek ondermijnd, waardoor mensen mogelijk in protest komen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.